Visgraatvloer met vloerverwarming, kan dit?
01 dec. 2017 - Vloeren

Visgraatvloer met vloerverwarming, kan dit?

De visgraatvloer is terug van weggeweest. Deze traditionele legwijze heeft een lange geschiedenis en is nog steeds geliefd vanwege de sfeervolle look ervan. De klassieke vloer is prachtig om naar te kijken, maar vergt wel gespecialiseerd vakmanschap om correct te leggen. Door deze traditionele eigenschappen gaan veel mensen ervan uit dat de visgraatvloer niet geschikt is voor de moderne vloerverarming. Door nieuwe innovaties hoeft dit echter helemaal niet waar te zijn!

Wil je een houten vloer een keer in het echt zien en voelen? Vraag dan direct een gratis houten vloeren sample aan.

type parket

De samenstelling van het parket van Bruynzeel zorgt ervoor dat ook een visgraatvloer goed te combineren is met een vloerverwarming. Het parket is opgebouwd uit twee lagen: de onderlaag is vaak van multiplex gemaakt en de toplaag van edel hout, zoals bijvoorbeeld eiken. Hierdoor zal het parket minder werken dan een massief houten vloerdeel. Dit maakt de plank uitermate geschikt voor vloerverwarming. Om meer te lezen over de samenstelling van het parket van Bruynzeel kun je de blog “Laminaat of parket” lezen.
Visgraatvloer Bruynzeel

soort verwarming

Hoe geschikt een visgraat parketvloer is voor vloerverwarming ligt met name aan het soort vloerverwarming. Bij een zogeheten “natte” vloerverwarming liggen de verwarmingsbuizen in de strijklaag van de vloer. Bij een “droogbouw” vloerverwarming liggen er warmtegeleidingsplaten op de vloer waarin goten zijn aangebracht. In deze goten liggen de verwarmingsbuizen. Een elektrische vloerverwarming wordt meestal als bijverwarming gebruikt, hierbij liggen er verwarmende matten op de strijklaag van de vloer. Bij iedere soort vloerverwarming gelden er bepaalde normen waaraan je vloer moet voldoen om ervoor te zorgen dat je visgraatvloer niet beschadigt. Zorg er dus voor dat je parketteur of specialist vooraf controleert of de vloer naar jouw keuze wel geschikt is voor het type vloerverwarming.

Parket

soort hout

Ook de houtsoort speelt een belangrijke factor in het succesvol leggen van een visgraatvloer op vloerverwarming. Doorgaans is hout dat minder gevoelig is voor inkrimping en uitzetting het meeste geschikt voor vloerverwarming. Eiken is bijvoorbeeld een sterke houtsoort die trek- en krimpbestendig is, en daardoor goed te combineren is met vloerverwarming. Niet alleen de trek- en krimpbestendigheid is een belangrijke eigenschap van het hout, ook de warmteweerstand speelt een grote rol in de geschiktheid van een vloer. De warmteweerstand is de vertragende werking die het hout heeft op de verspreiding van de warmte vanuit de vloer naar de ruimte. Hoe lager deze waarde, hoe minder vertraging dus hoe geschikter het parket. Er is dan ook een maximale grens aan de hoogte van de warmteweestand die een vloer mag hebben. Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt, ligt deze grens lager dan wanneer de vloerverwarming als bijverwarming wordt gebruikt. De leiding temperatuur onder de vloerafwerking mag maximaal oplopen tot 28 graden Celsius.

voorbereiding en tips

Een houten vloer is een product dat een leven lang mee kan gaan, óók met vloerverwarming. Met een paar simpele voorzorgsmaatregelen houd je de visgraatvloer zo lang mogelijk mooi.

  • Probeer plotselinge grote temperatuurwisselingen te voorkomen. Draai in de winter de vloerverwarming niet in één keer helemaal open, maar laat de temperatuur geleidelijk oplopen.
  • Leg op houten vloeren met vloerverwarming geen dikke tapijten omdat er hiermee warmte en vocht onder de vloer ophoopt. Op deze manier kan de vloer beschadigen.
  • De verwarming van de vloer aan de onderkant kan het hout vanaf de onderzijde uitdrogen. Om balans te houden tussen het vochtgehalte onder- en boven de vloer in het stookseizoen kun je investeren in een luchtbevochtiger.

Rustiek of premier, brede visgraat of smalle visgraat, een visgraatvloer is een karaktervol product dat een warme uitstraling geeft aan ieder interieur. In combinatie met vloerverwarming verwarmt deze vloer je huis letterlijk en figuurlijk. Bruynzeel biedt bij alle visgraatvloeren deskundige legservice waardoor jij je alleen maar bezig hoeft te houden met het uitzoeken van een vloer die bij jou past.