Visgraat vloer leggen
01 dec. 2017 - Vloeren

Visgraat vloer leggen

Het leggen van een houten vloer is al een kunst op zich, maar het leggen van een houten vloer in een visgraatpatroon is al helemaal vakwerk. In de loop der jaren is het leggen van een vloer gemakkelijker gemaakt door innovaties zoals bijvoorbeeld de mes en groef verbinding. Desalniettemin is het leggen van een visgraatvloer een ambacht die expertise en het juiste gereedschap vereist. Zelfs voor de enthousiaste thuisklussers is het niet aan te raden zelf een poging te doen om een vloer in een visgraatpatroon te leggen. Bij Bruynzeel hebben we een lange geschiedenis in het fabriceren en leggen van houten vloeren. Door deze jarenlange traditie hebben wij grote kennis op het gebied van visgraatvloeren, en zijn wij dan ook trots op onze gespecialiseerde visgraat legservice. Met de legservice van Bruynzeel hoef jij je niet bezig te houden met het leggen van de vloer. Ben je toch nieuwsgierig en wil je graag weten hoe het leggen van een visgraatvloer nou precies in z’n werk gaat? Lees dan verder!

Hartlijn visgraat

Afbeelding: De hartlijn van van een visgraatvloer

Linker- en rechterdelen

Zoals bij iedere andere legwijze van parket moet het parket eerst acclimatiseren en gecontroleerd worden op eventuele afwijkingen en beschadigingen. Hierna begint het echte werk. Elke verpakking visgraat vloerdelen bestaat uit twee helften: de ene helft is linkerdelen en de andere helft is rechterdelen. Deze delen worden gescheiden gehouden om het legproces te vergemakkelijken. Vervolgens wordt er een hartlijn bepaald in de ruimte. Deze lijn loopt vaak centraal in de ruimte waar de baan vloerdelen het langst en ononderbroken door kan lopen. Hier wordt de eerste baan visgraatdelen gelegd. De hartlijn wordt gevisualiseerd door een touwtje over de vloer te spannen. Het rechterdeel van de eerste baan wordt met de punt onder de spandraad gelegd, vervolgens wordt er een linkerdeel in de groef van het rechterdeel geplaatst, waarbij ook de punt onder de hartlijn ligt. De eerste V is gelegd! Vervolgens worden deze acties herhaald tot de volledige eerste baan ligt, waarbij iedere keer de hartlijn als uitgangspunt wordt genomen. Op deze manier ligt de baan gegarandeerd recht. Na deze eerste baan heeft de lijm een tijdje nodig om uit te harden, dit is een mooie tijd om de parketteur een kopje koffie aan te bieden.

Na de eerste baan

Na de eerste baan is het moeilijkste deel achter de rug: als deze eerste baan goed ligt, garandeert dit dat de rest ook goed loopt. De parketteur hoeft nu alleen nog de overige banen aan deze eerste baan vast te leggen. Dit moet nog wel voorzichtig gebeuren, aangezien het aanleggen de eerste baan kan verschuiven. Het is dus belangrijk dat tussentijds nog wel gecontroleerd wordt of de eerste baan de hartlijn nog zuiver volgt. De vloer wordt vervolgens compleet aangelegd met de eerste baan als ijkpunt. Rondom de vloer en obstakels in de ruimte zullen nog grote openingen zijn waar geen hele planken meer pasten, hiervoor worden vloerdelen ingemeten, vervolgens op maat gezaagd en tenslotte ingelegd. Hierbij wordt altijd een kleine afstand vrij gehouden van de muur en andere obstakels, zodat de vloer ruimte heeft om uit te zetten en in te krimpen ten gevolge van vocht en temperatuur. Bij het leggen van een visgraatvloer met band is deze laatste stap iets simpeler en minder tijdrovend. Er wordt dan over de vloer een lijn getrokken die de parketteur met behulp van een zaag met geleider in één keer kan afzagen. Het pas- en meetwerk wordt dus niet per individueel vloerdeel gedaan.

Visgraatvloer Bruynzeel

Het leggen van een visgraatvloer is dus zelfs voor een ervaren en professionele parketteur nog een tijdrovende klus die veel techniek en concentratie vergt. Laat dit legpatroon dus altijd over aan een expert. Ben je geïnteresseerd in een visgraat parketvloer voor jouw huis? Lees dan ook onze blog over het combineren van een visgraatvloer met vloerverwarming.