Laminaat of parket?
04 nov. 2017 - Vloeren

Laminaat of parket?

Bij het kopen of renoveren van een huis is de keuze van het type vloer één van de meest bepalende onderdelen van de inrichting. Een vloer is vaak prijzig en lastig te vervangen als je er toch niet helemaal tevreden mee bent—het is dus belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Veel mensen kiezen voor een vloer van hout of met een houtlook, vanwege de veelzijdigheid ervan en het feit dat het weinig onderhoud vergt. Hier lopen mensen echter vaak tegen het volgende vraagstuk aan: gaan we voor een authentieke parketvloer, of kiezen we toch voor laminaat? Hieronder meer over de verschillen en eigenschappen van deze vloeren, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.

de verschillen

Één van de redenen waardoor mensen vaak twijfelen tussen een parketvloer of een vloer van laminaat is het prijsverschil. Een vloer van parket kan een relatief grote investering zijn vanwege de materiaalkosten en het vakmanschap dat nodig is om de vloer te maken en te leggen. Een parketvloer kan duiden op massief parket of op samengesteld parket (ook wel bekend als de duoplank of multiplank). Massief parket bestaat uit planken die volledig uit “edel’ hout zijn gemaakt. Bij samengesteld parket bestaat de plank uit twee lagen: de onderlaag is vaak van multiplex gemaakt en de toplaag van edel hout, zoals bijvoorbeeld eiken. Deze samengestelde vorm van parket is doorgaans ecologisch verantwoorder omdat er een dunnere laag edel hout gebruikt wordt, en er dus meer planken uit één boom gehaald kunnen worden.


Laminaat is doorgaans goedkoper dan parket omdat het niet van hout is gemaakt, maar van kunststof. Het bestaat uit vier lagen: de balanslaag, de kernlaag, de decoratieve laag en de bovenlaag. De decoratieve laag van het laminaat bepaalt hoe de plank eruit ziet. Bij laminaat is er bijzonder veel keuzevrijheid omdat vrijwel ieder denkbaar dessin op de dec

Parket

Foto: Een eiken parketvloer in de kleur Cacao

de voor- en nadelen

Het voornaamste voordeel van parket is dat het -mits goed verzorgd- een leven lang mee kan gaan: dit geldt voor zowel de massieve als de samengestelde variant van parket. Op den duur zal er wel slijtage optreden, maar met behulp van een parketrenovatie kan er weer nieuw leven in de vloer geblazen worden. Ook kunnen tussentijds beschadigingen op de vloer opgeschuurd en weggewerkt worden. Een nadeel van parket is dat het, doordat het een natuurlijk product is, meer kan werken door uitzetting en krimping onder de invloed van vocht, waardoor er kieren kunnen ontstaan. De samengestelde variant van parket heeft echter al minder last van dit soort werking dan de massieve variant. Tevens kan het leggen van parket kan moeilijker zijn dan laminaat: dit moet meestal door een professionele parketteur gedaan worden, die vervolgens ook nog een extra afwerking kan aanbrengen. Echter, ook hier geldt dat samengesteld parket al makkelijker te leggen is dan massief parket.

Laminaat is minder slijtvast dan parket, en kan niet gerenoveerd of bijgewerkt worden. Het moet dus na verloop van tijd volledig vervangen worden. Ook tussentijdse beschadigingen kunnen niet gemakkelijk weggewerkt worden. Laminaat heeft echter ook voordelen: omdat het een kunststof is, werkt het niet op dezelfde manier als hout en zal het dus niet uitzetten en inkrimpen. Ook is het gemakkelijk zelf te leggen en heb je geen expert nodig om je vloer te leggen.

conclusie

Het lijkt dus de beste optie om voor laminaat te kiezen als een kortetermijnoplossing: Wil je snel en makkelijk iets kunnen leggen wat je na bepaalde tijd weer kunt vervangen? Kies dan voor laminaat. Mocht je een investering voor lange termijn willen doen: kies dan voor parket.