Terugkerende trends uit de jaren 60
09 dec. 2016 - Vloeren

Terugkerende trends uit de jaren 60

In de jaren 60 was de economie weer helemaal hersteld van de wederopbouw dus mocht alles wel weer wat gekker, en dat zie je terug in de ontwikkeling van de interieurstijl. In de jaren 50 kochten mensen vooral meubels vanuit een duurzaam oogpunt. Een goede prijs-kwaliteitverhouding was hierbij dus belangrijk. De interieurstijl uit deze tijd is snel te typeren als gangbaar en degelijk. Vaak wordt er gerefereerd naar gebruikte vormen en kleuren; tijdloze bruintinten en alledaagse meubels zonder teveel versiering, het ging immers om langdurige functionaliteit. Dit kwam tot een ommekeer in de jaren 60, doordat er meer geld te besteden was. Al snel werd Luxury Living de nieuwe manier van leven.

Sixties

Doordat de economie snel aantrok werden woonkamers ruimer en de meubels groeide mee als goudvissen in een kom. Je kunt dit het beste zien aan de bankstellen: typische jaren 50 banken hebben vaak een rechte achterleuning, zijn over het algemeen wat kleiner en veelal bruin of beige van kleur. De jaren 60 bankstellen zijn daarentegen lekker lui met een breed zitoppervlak dat laag en zacht was. Een echt luxueus bankstel dus. De bankstellen van toen hadden vaak geen poten en als ze poten hadden, waren deze vrij slank en meestal van hout. Dezelfde poten zie je ook vaak terug in andere retromeubels uit de sixties zoals dressoirs of bijzettafels. Het kleurenpalet veranderde natuurlijk ook mee: het veelgebruikte bruin werd ingeruild voor diverse groentinten, blauw, okergeel, oranje en fuchsia, waarbij ze ook vaak gedurfd met elkaar werden gecombineerd. Veel groen in huis – zoals exotische bloemen of bombastische planten – was ook enorm hip geworden. Dat zie je nu weer terug in de huidige interieurtrends.

Houtsoorten

Kleurtrends

Als we nu in interieurtijdschriften of op -blogs kijken zien we veel dunne meubelpoten, veel planten binnenshuis en comfortabele loungebanken voorbijkomen. Het is eigenlijk precies hoe het interieur uit de jaren 60 ook omschreven wordt. Wat overigens handig is bij deze dunne meubelpoten is dat het optisch meer ruimte creëert in je woning. Op meerdere manieren een fijne trend dus! Wat we trouwens ook zien is een vrij modern kleurenpallet. In 2016 is okergeel uitgeroepen tot kleur van het jaar en voor volgend jaar is Denim drift (voornamelijk blauw- en grijstinten) de winnaar. Eigenlijk precies de kleuren die in de Bruynzeel stijlgids uit de jaren zestig voorkomen. De varkentjes-roze kleur van de foto hieronder was overigens de kleur van het jaar 2015, zo zie je maar weer dat behalve de vormen in meubels, ook kleurtrends terugkomen.

Earnest Chair

Bovenaan dit blog zie je de Eames Chair en Ottoman van hun gelijknamige designers, Charles en Ray Eames. Dat de afbeelding meer dan 50 jaar oud is bevestigt dat dit een stijlvol en tijdloos designmeubel is. De welbekende Barcelona chair heeft al een terugkeer gemaakt en wij denken dat dit ook zomaar met Pastoe’s stoelen uit de Wire Collection (ofwel de SM05’s) van Cees Braakman kan gebeuren. Google maar eens moderne meubels zoals stoelen of banken, dan zie je dat veel van deze designs eigenlijk al tientallen jaren oud zijn en nog steeds als modern omschreven worden. De trends komen dus keer op keer weer terug en de Bruynzeel stijlgids uit de jaren zestig doet daardoor bijzonder modern aan!

Jaren zestig interieur