Interieurtrends 2017
05 jan. 2017 - Vloeren

Interieurtrends 2017

Ben je van plan om van het voorjaar je huis een make-over te geven of ga je verhuizen? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk om wat wooninspiratie op te doen en daarbij helpen we je natuurlijk graag! Wat zijn de woontrends van 2017? Hieronder een kort en bondig overzicht van de woontrends van dit jaar.

Kintsugi en kurk

Trend #1: Materialen – Kurk en andere natuurlijke materialen

We zien dat kurk een nog meer toegepast materiaal zal worden. Kurk kwam al veel voor inwoonaccessoires, zoals glazen vazen met een onderkant van kurk of bijvoorbeeld lampen. Momenteel zien we zelfs hele muren van kurk, welke je dan ook als enorm prikbord kan gebruiken. Wat ook handig is aan kurk, is dat dit materiaal van nature water- en geluidswerend is en daardoor goed voor de akoestiek in huis! In 2016 was de eclectische look veel te zien in tijdschriften en hippe horecagelegenheden: industrieel met veel staal, koper, beton gecombineerd met stijlvolle retro-meubels. Dit jaar wordt er plaats gemaakt voor natuurlijke materialen zoals hout met een onbehandelde look of natuursteen, maar je kan natuurlijk een stukje verder gaan en kiezen voor natuurlijke muren/panelen van bijvoorbeeld stukjes kokosnoot of zelfs levend mos. Naast dit alles zal messing en goud het glanzende koper van 2016 vervangen, denk hierbij aan deurbeslag, kranen, servies of woonaccessoires zoals vazen. (Tip! laat je eens inspireren door de Japanse traditie ‘Kintsugi’ waarbij gebroken schalen of zelfs hele vloertegels gerestaureerd worden met goud.)

Trend #2: Kleuren

Donkergroen en nog meer groen!

We zien veel verschillende groentinten terugkomen in het kleurenpallet van veel interieurtrendsetters, van fel mintgroen tot intens en mysterieus donkergroen. Veel groen in huis door planten te nemen was in 2016 natuurlijk al hip, met name de bekende kleine cactusjes, maar in 2017 mag het allemaal wat groter en vooral tropischer. Met bombastische planten binnenshuis kan je natuurlijk ook lekker thuis genieten van de natuur, wij zijn fan!

kamer van planten

Donkerblauw

Denim Drift is volgens Flexa dé kleur van het jaar 2017, en dat is niet voor niets! Deze toegankelijke grijsblauwe tint is makkelijk te combineren met bijvoorbeeld donkergroen en andere grijstinten, maar ook met onbewerkte materialen als hout, marmer en kurk. Op vele woonbeurzen en in veel interieurvakbladen zien we blauw geregeld terugkomen en niets misstaat. Van nature werkt de kleur blauw rustgevend en geeft het een vertrouwelijke sfeer af, dat is lekker rustig thuiskomen.

Blauwe tinten

Terracotta

Befaamde interieurbloggers en -stylisten schrijven dat de traditionele dakpannenkleur Terracotta ook een nieuwe toevoeging wordt op het kleurenpalet van 2017. Deze warme, donkere, doch vrolijke kleur is goed te combineren met donkerblauw, wit en antracietgrijs en voegt daarbij een zomerse en Mediterraanse tint toe aan huis. Deze kleur zien we binnenshuis veel terug in blootgelegde bakstenen binnenshuis of in de traditionele vierkante vloertegels. Wat ons betreft een mooie en smaakvolle trend die niet alleen in 2017 ‘hot’ zou moeten zijn, maar zich mag ontwikkelen tot een heuse tijdloze en klassieke woonstijl.

Terracotta muur

Trend #3: Subway tiles

Veel interieurbloggers zijn het erover eens, subway tiles of metrotegels zijn de tegeltrend voor het komende jaar. Niet alleen voor in de badkamer, maar ook in de keuken komen de subway tiles terug. De tegeltrend van de afgelopen jaren van grote robuuste tegels – onder het mom van ‘hoe groter hoe beter’ – maakt nu plaats voor de speelse subway tiles. Ze maakten vorig jaar eigenlijk al een voorzichtige comeback, maar er wordt verwacht dat deze trend zich verder zal gaan ontwikkelen. Wat ook fijn is aan deze tegels, is dat ze vaak goedkoper te verkrijgen zijn dan de grote tegelvarianten doordat ze wat kleiner zijn.

Metrotegels

Trend #4: Meubels – Luxueus en comfortabel

De voorgenoemde trends in kleuren en materialen zien we ook terug in de meubels.Vooral banken en stoelen worden weer lekker comfortabel: een groot en zacht zitoppervlak, lage rugleuningen, dikke kussens en zachte plaids. Dikke stoffen worden veel gebruikt, en als deze stoffen fluweelachtig glanzen, is het al snel harstikke hip. De stoel- en meubelpoten zijn nog steeds slank net als in 2016. Het fijne hieraan is dat er optisch meer ruimte gecreëerd wordt, dus helemaal niet zo gek dat deze trend uit 2016 aanhoudt!

Nog niet uitgelezen? Lees verder over de over de Interieurtrends van 2018.

Comfortabele bank