Teek Care; Ziekte van Lyme Awareness maand
31 mei 2018 - Vloeren

Teek Care; Ziekte van Lyme Awareness maand

We hebben de afgelopen weken weer mogen genieten van heerlijke warme temperaturen met strakblauwe luchten. Met dit weer is het heerlijk om buiten ontspannen op een terrasje, liggen op het strand of juist een stevige wandeling in het bos te maken. Controleer naderhand wel goed op teken, want ook deze kleine beestjes genieten van het warme weer en de mensen die hierdoor naar buiten trekken! Omdat tekenbeten de hoofdoorzaak zijn van de nare ziekte van Lyme, is de maand mei uitgeroepen tot de Ziekte van Lyme Awareness maand. In deze maand wordt aandacht besteed aan het herkennen en voorkomen van de ziekte van Lyme. Lees hieronder meer over teken en hoe je jezelf kunt beschermen tegen beten.

wat is een teek?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich vastbijten in een prooi om zich te vol te zuigen met bloed. Dit bloed gebruiken ze als voedsel en om eitjes te produceren: vrouwtjesteken hebben dus meer bloed nodig dan mannetjes voor de productie van eitjes. Normaal gesproken zijn teken slechts een paar millimeter groot. Wanneer ze zich volzuigen met bloed kunnen sommige soorten teken wel 600 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed kunnen opnemen, en dus sterk groeien.

WAT DOET EEN TEEK?

Teken zitten in struikgewas, bomen en gras te wachten tot een geschikte voedselbron langskomt. Deze wachttijd kan enorm lang duren aangezien teken extreem zuinig met hun energie omgaan en tot wel 5 jaar zonder voedsel kunnen. Wanneer er dan toch een nietsvermoedende gastheer langskomt, kruipt de teek via de armen of benen naar een geschikt plekje om zich vast te bijten. Teken houden van warme, vochtige plekjes zoals oksels, liezen, de haargrens of huidplooien.

Wanneer een teek zich eenmaal heeft vastgebeten kan deze enkele dagen tot weken blijven zitten om zich te voeden aan het bloed. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe meer kans er is op verspreiding van ziekteverwekkers, dus haal een teek altijd zo snel mogelijk weg.

hoe verwijder je een teek?

Het verwijderen van een teek kun je doen door met een pincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid op de kop vast te pakken, en uit de huid te trekken. Ontsmet hierna altijd de plek van de beet. Ook zijn er handige tekenhaakjes en tangen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen om de teek snel en eenvoudig te verwijderen.

Nadat je de teek hebt weggehaald is het belangrijk om de wond de komende 3 maanden goed in de gaten te houden. Binnen deze periode zouden eventuele symptomen van de ziekte van Lyme zichtbaar of merkbaar moeten worden. De meest bekende indicatie van de ziekte van Lyme is een rode ring op de huid die zich uitbreidt om de tekenbeet. Ook koorts, gewrichtsklachten en spierpijn kunnen een indicatie zijn van de ziekte van Lyme.

hoe voorkom je een teek?

Nu we weten hoe vervelend teken en de ziektes die ze overdragen zijn, wil je natuurlijk ook weten hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. Binnen blijven is met dit heerlijke weer geen optie, dus bescherm jezelf goed als je de natuur in trekt. Zorg dat je in het bos op de paden blijft en niet door het struikgewas raast. Dit beschermt niet alleen jou, maar ook de jonge boompjes en plantjes die zo niet kapotgetrapt worden.

Aangezien teken voornamelijk in lage begroeiing zitten, is het verstandig om goede sokken en een lange broek te dragen. Nog veiliger is om je broek in je sokken te stoppen, zodat teken niet alsnog je broekspijp in kruipen. Kies dan ook gelijk voor een lichte kleur kleding zodat de beestjes goed te zien zijn.

Een andere manier om jezelf te weren tegen teken is met DEET. Dit sterke insectenwerende middel staat voornamelijk bekend als bescherming tegen muggen, maar werkt ook goed tegen teken. Aan het gebruik van DEET kleven echter ook nadelen, lees hiervoor ook onze blog “Fabels en feiten; hoe voorkom je dat je gebeten wordt door muggen?”.