De dagen worden korter, dus tijd om lekker binnenshuis te genieten. Een tapijt onder je voeten voelt goed aan na een drukke dag, maar heeft ook de kracht om je kamer tot één geheel te brengen. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het uitzoeken van een vloerkleed? Hieronder een vijftal tips om je verder te helpen.
Om de kleur te bepalen is het noodzakelijk om het kleurpalet van je interieur eens goed onder de loep te nemen. Welke kleuren spelen de hoofdrol en waar wil je meer accent op leggen? Als je net verhuisd bent – en als nog geen interieur hebt – kun je het beste je houten vloer en vloerkleed als startpunt gebruiken voor het bepalen van de kleuren van je meubels. Wanneer je iets zoekt voor een kleinere kamer, kun je lichte en koele kleuren gebruiken om de ruimte te verruimen. Als lichte kleuren al vrij heersend zijn, kan een gekleurd karpet warmte en speelsheid toevoegen terwijl de door de koele kleuren gecreëerde ruimtelijkheid wordt behouden.
Een aandachtspunt dat veelal wordt vergeten bij de aankoop van een tapijt. Er is een ruime keuze aan materiaal waarvan een vloerkleed kan worden gemaakt: viscose, zijde, katoen, wol en nog veel meer. Mooie kleden van goede kwaliteit kunnen behoorlijke investeringen zijn dus is het daarom ook verstandig om de duurzaamheid van het gebruikte materiaal in acht te nemen. Wol is een vrij gemakkelijk te onderhouden materiaal en daarom gaan kleden gemaakt van dit materiaal langer mee. Een kleed heeft natuurlijk ook wat te verduren: de kleinste zandkorreltjes en vuiltjes kunnen slijtage versnellen als er veel over gelopen wordt. Over het algemeen geldt: als het kleed goed wasbaar is en goed onderhouden wordt, des te langer je er plezier van hebt.
Niet alleen de kleur, maar ook textuur kan veel leven in de kamer brengen. Er is nog veel meer verkrijgbaar dan alleen gewoven wollen tapijten. Als een kamer veel gladde en strakke oppervlaktes bevat – zoals je veel ziet in een moderne inrichting – kan een verrassende textuur de kamer verrijken. Een vloerkleed met een excentrieke textuur komt geheel tot zijn recht bij strakke design meubels en vice versa, gladde tapijten complementeren juist excentriek interieur.
Zoals eerder aangegeven, kan een tapijt erg kostbaar zijn. Een veel gemaakte fout is dat er geneigd wordt om te besparen op een vloerkleed, door bijvoorbeeld een kleinere maat te kiezen of om voor een goedkoper soort materiaal te gaan. Als er een net iets te klein vloerkleed in de kamer ligt kan dit een vreemde sfeer geven alsof de kamer nog niet 'af' is. Bij tip 2 heb je kunnen lezen dat materiaal de duurzaamheid van het kleed bepaalt en daarom is het raadzaam om je te verdiepen in de kwaliteit van het vloerkleed.
Meten is weten. Er zijn online veel handige meetinstrumenten te vinden, maar eerst is het belangrijk dat je de grootte van de kamer weet voordat je de grootte van het tapijt bepaalt. Een tapijt zou de zitruimte moeten bekleden, maar hoeft niet altijd de gehele zithoek te bedekken. Idealiter zouden alle meubelpoten passen op het kleed. Als echter alleen de voorpoten van een stoel op het kleed komen, dan is dat een goed compromis. Hiernaast zie je een paar voorbeelden van de verdeling tussen meubels en een kleed. We hopen dat je met deze tips een weloverwogen keuze kan maken en daarmee extra sfeer aan je interieur geeft!
Afbeeldingen via Avso.org & Decoist.com