Onderhoud van je houten vloer: do's & dont's
28 okt. 2017 - Vloeren

Onderhoud van je houten vloer: do's & dont's

Een mooie vloer is een grote investering en gaat lang mee. Het is één van de meest bepalende elementen op het gebied van de look, feel en zelfs akoestiek van je woonruimte. Een houten vloer is bij uitstek de meest luxueuze vloer die iemand zich kan wensen. Daarom wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft en tussentijds zo min mogelijk onderhoudsbeurten nodig heeft. Houten vloeren vergen in principe weinig onderhoud, maar toch is het goed om met een aantal dingen rekening te houden zodat. Met onderstaande tips gaat jouw vloer een leven lang mee!

voorzorgsmaatregelen

  • Vermijd het dragen van naald- en stilettohakken, deze kunnen putten in de vloer veroorzaken
  • Plaats beschermende dopjes onder het meubilair en vervang deze regelmatig
  • Kies voor een bureaustoel met rubberen wieltjes die de vloer niet beschadigen. Is je bureaustoel met metalen of plastic wieltjes toch te comfortabel om te vervangen? Plaats de stoel dan op een beschermende mat
  • Zet bloempotten op onderzetschotels of een verhoging zodat er geen water op de vloer blijft staan, en zodat de potten geen krassen maken.
  • Plaats voldoende veegmatten: binnengelopen zand kan als schuurmiddel werken en de vloer beschadigen.
  • Zorg voor een goede klimaatbeheersing. Te hoge luchtvochtigheid zorgt dat de vloerdelen gaan uitzetten, terwijl een te droge omgeving de planken doet krimpen. De optimale luchtvochtigheid bij een houten vloer ligt tussen de 50% en 60% met een temperatuur van 20 graden Celsius
Er bestaat ook nog een universele oplossing die niet alleen elk type vloer beschermt, maar ook nog eens een trendy aanvulling op je interieur kan zijn: het gebruik van een vloerkleed. Veelgebruikte delen van de ruimte zoals de zithoek of de eettafel vertonen sneller slijtage op de vloer; dit zijn dus perfecte locaties om op te leuken met een vloerkleed dat perfect past bij jouw inrichting. Lees hier onze blog voor het uitkiezen van een passend vloerkleed.
Vloer onderhouden

Onderhoud


Doorgaans heeft een houten vloer weinig onderhoud nodig. Om de vloer stofvrij te houden kun je met stofwisdoekjes de vloer afnemen. Gebruik zeker geen bezem met harde borstels, deze kunnen krassen veroorzaken.Afhankelijk van de afwerking van de vloer kun je de vloer periodiek onderhouden om de afwerking mooi te houden en bij te werken. Heb je een gelakte houten vloer? Verzorg deze dan een paar keer per jaar met een polish zodat de laklaag langer mooi blijft. Hierbij heb je keuze uit een polish met zijdeglans of een polish met een matte look—welke het beste bij jouw vloer past. Heb je een houten vloer die is afgewerkt met een oliebehandeling? Gebruik dan een onderhoudsolie om deze mooi te houden. Ook voor het schoonmaken van je houten vloer bestaan speciale reinigingsmiddelen die het vuil verwijderen terwijl de toplaag mooi blijft. Let wel op met het onderhoudsmiddel dat je gebruikt want bij elke afwerking horen weer andere onderhoudsmiddelen.

Zelfs met al deze voorzorgsmaatregelen en periodiek onderhoud zal een houten vloer op den duur gaan slijten. Hout blijft per slot van rekening een natuurproduct. Om je vloer weer nieuw leven in te blazen kun je na verloop van tijd besluiten om je vloer te laten renoveren. Hierbij wordt je vloer opnieuw opgeschuurd en afgewerkt, zodat deze er weer jaren tegenaan kan! Mocht je vloer toe zijn aan complete opknapbeurt of zelfs een tweede leven, dan kun je altijd geheel vrijblijvend een offerte voor parketrenovatie aanvragen.