Laminaat onderhouden: onze tips
30 nov. 2020 - Vloeren

Laminaat onderhouden: onze tips

Laminaat is een populaire vloersoort dat in ieder interieur past. Het ziet eruit en het voelt als hout, maar met name bij het onderhouden van de vloer, onderscheidt laminaat zich van de traditionele houten vloer. De laminaatvloer dankt zijn populariteit grotendeels aan het gemak. Het leggen is relatief eenvoudig en ook het onderhouden van laminaat vraagt niet om bijzondere aandacht. Toch zijn er een aantal tips die we je willen meegeven, zodat jij optimaal voor je laminaatvloer kunt zorgen.

Onderhoud laminaat: hoe zit het met water?

Een van de voordelen van laminaat is dat de toplaag bestaat uit een vochtwerende film. Hierdoor trekken vuil en vocht niet zo makkelijk in de vloer. Deze vochtwerende laag biedt echter geen volledige bescherming tegen vocht, voornamelijk omdat de groeven van de vloer niet waterdicht zijn. Onze eerste tip bij het onderhouden van laminaat is dan ook: stel je vloer nooit langdurig bloot aan vocht. Dweilen met schoonmaakazijn of een deel van de vloer poetsen met een vochtige doek kan geen kwaad. Een plas water die blijft liggen, kan juist wel voor problemen zorgen. In ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog ligt of waar de vloer regelmatig aan vocht wordt blootgesteld, zoals in de keuken en in de badkamer, adviseren we waterbestendig laminaat te leggen. Dit type laminaat is 100% waterbestendig; zelfs de groeven laten geen water door.

Let op: Allesreiniger en groene zeep zijn niet geschikt voor het onderhouden van laminaat. Deze middelen zijn te agressief, wat ervoor zorgt dat het laminaat dof oogt. Gebruik schoonmaakazijn of een schoonmaakmiddel dat speciaal voor laminaat is ontwikkeld.

Vuil en zand zijn echte boosdoeners

Laminaat van hoge kwaliteit kan echt wel tegen een stootje, maar is zeker niet onverwoestbaar. Probeer vuil en zand dan ook zoveel mogelijk buiten de deur te houden, om krassen te voorkomen. Deurmatten voor iedere buitendeur maken het onderhouden van je laminaat al een stuk eenvoudiger. Door regelmatig te stofzuigen verwijder je het overgebleven zand en vuil.

Tips laminaat onderhoud
Laminaat onderhouden met vloerbeschermers

Een laatste tip die we je meegeven is het gebruiken van vloerbeschermers onder al je meubels. Schuivende stoelen, tafels en bankstellen zorgen namelijk voor krassen en doffe plekken in het laminaat. Heb je laminaat in je werk- of studiekamer liggen? Maak dan gebruik van een kunststof vloerbeschermer, zodat de wielen van je bureaustoel geen krassen op het laminaat maken. Leg je liever geen stoelmat in je kamer? Dan adviseren we om zachte wielen onder je bureaustoel te monteren.

Aan de slag met laminaat van Bruynzeel?

Wil jij het gemak van het onderhouden van laminaat ook ervaren? Bruynzeel heeft een ruim assortiment aan laminaatvloeren. Bekijk onze website voor meer productinformatie of bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt.