17 jul. 2020 - Vloeren

Hoe leg je Bruynzeel laminaatvloeren?

In het assortiment van Bruynzeel vind je een groot aanbod verschillende soorten laminaatvloeren. Geschikt voor ieder type woning. Laminaat is een veelzijdig type vloer dat eigenlijk nauwelijks onderdoet voor een vloer van massief hout. Een groot voordeel van laminaat, is dat je het helemaal zelf kunt leggen. Goed, misschien met wat hulp. Maar in principe zou iedereen in een paar stappen zijn of haar eigen vloer moeten kunnen leggen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten? Dat lees je in dit blog.

De basis

Er wordt een verschil gemaakt tussen massief houten vloeren en laminaatvloeren. In principe zijn beide vloeren inderdaad van hout, maar een laminaatvloer is nét iets anders opgebouwd. In plaats van een massief houten paneel, is laminaat namelijk opgebouwd uit verschillende laagjes hout met een speciale kunststof toplaag. Dit laagje kun je in allerlei patronen, designs en houtsoorten laten bedrukken. Hierdoor is je laminaat dus nauwelijks te onderscheiden van écht hout, maar is het wel een stukje goedkoper. Heb je laminaat besteld? Laat het dan ongeveer 48 uur acclimatiseren. Hierdoor wordt de werking (uitzetten en krimpen) van het laminaat beperkt. Zorg wel dat je een (decoupeer)zaag bij de hand hebt.

Het leggen

Is je laminaat binnen? Dan kun je beginnen met het leggen van het laminaat. Controleer of de ondervloer helemaal strak is voordat je het laminaat aanlegt. Verwijder oude tapijt- of vloerresten en zorg voor een egaal geheel. Hobbels, kuilen of putjes zorgen voor een ongelijk eindresultaat. Werk bij het leggen altijd van buiten naar binnen en begin bij voorkeur vanuit een hoek in de kamer. De panelen laminaat schuif je als het ware ‘in’ elkaar waardoor de panelen strak en vast blijven zitten.

  • Belangrijk: Met speciale afstandsblokjes houd je een centimeter speling tussen de vloer en de muur over. Dit zorgt ervoor dat je laminaat niet krom kan trekken en ruimte krijgt om te werken.

Goed om te weten

Kom je radiatoren tegen? Boor dan met een boormachine twee gaten in een plank en zaag de plank over de gaten doormidden. Zo kun je de planken ‘om’ de radiatorbuizen heen schuiven en afwerken met speciale noppen of ringen. Heb je je laminaat gelegd? In principe kun je er dan meteen over lopen. Ook kun je de plinten natuurlijk nog altijd voorzien van een speciale plintrand. De plint breng je pas aan nadat de afstandsblokjes verwijderd zijn.

Tip: Meer weten over het aanleggen? Bekijk dan eens een van onze handige instructievideo’s.

Ons laminaat bestellen

Ben je benieuwd naar ons laminaat en wil je het zelf graag bestellen? Dat kan! Bij de Gamma verkooppunten vind je ons laminaat voor een scherpe prijs. Bekijk sowieso onze website voor het volledige assortiment en gebruik onze vloeren keuzehulp. De medewerkers hier helpen je bovendien met praktisch advies over het aanleggen en het onderhouden van laminaat. Bekijk gerust ook eens de verschillende blogs en handige instructievideo’s op onze website.