De succesfactor van donkere houten vloeren
11 jan. 2019 - Vloeren

De succesfactor van donkere houten vloeren

Donkere houten vloeren zijn zo oud als timmerlieden en houtbewerkers bestaan. Al honderden jaren, en door alle moderne trends van de laatste jaren heen, is de donkere houten vloer nooit geheel weggeweest. Reden om eens dieper in te duiken op de succesfactor van donkere houten vloeren.

De plankenvloer is de oudste en meest voorkomende houten vloer die we kennen. Vroeger was de houten betimmering die over balken werd bevestigd plafond en vloer tegelijk. De planken bleven onbehandeld of werden in een olie gezet. Parketvloeren werden pas veel later gemaakt ter vervanging van de houten plankenvloeren. De komst van parketvloeren bracht veel voordelen met zicht mee, het was goedkoper en het hout werkte minder waardoor er minder kieren en werking in de vloer zat. In de 15e eeuw verschijnen de eerste houten siervloeren, aangebracht over een houten ondervloer. Uiteraard in de voormalige huizen en paleizen van de rich and famous uit die tijd.

De rijke geschiedenis van de houten vloer heeft ook een nadeel. Ergens in ons geheugen ligt een associatie opgeslagen dat donkere vloeren thuishoren bij een chique en formele inrichtingen. Geheel onterecht, want we zien ze natuurlijk ook bijvoorbeeld in authentieke ambachtszaakjes of in toegankelijke dorpskroegen. In het kleurenpalet van de Eigen Eiken vloerencollectie van Bruynzeel zijn er verschillende donkere tinten te vinden, van donkerbruin, grijs of naar zwart. Al deze vloeren worden dan afgewerkt met donkere kleurolie naar jouw keuze welke gegarandeerd een solide basis vormen voor een prachtig, trendy en sfeervol interieur.

Donkere vloeren combineren

We zien de laatste jaren een sterke opkomst van de donkere vloer. Donkere houten vloeren helpen om contrast in het interieur te brengen. Gestyled in een balans tussen licht en kleur ontstaat een heel sfeervol en trendy effect. Gecombineerd met witte muren en grijstinten voor de stoffering geeft een warme en comfortabele uitstraling. De warme tinten van donkere houten vloeren werkt ook goed wanneer je deze combineert met één muur geschilderd in een levendige kleur. Laat deze kleur ook terugkomen in een aantal accessoires. Pastelkleuren werken minder sterk in combinatie met donker houten vloeren. Kies liever voor meubilair in licht neutrale kleuren, eventueel met een enkele blikvanger in een contrasterende kleur.

Donkere houten vloeren in kleine ruimten

In kleine ruimten geven lichte vloeren een vergrotend effect. In een grotere ruimte zorgt een donkere vloer voor warmte. Daarom wordt vaak gedacht dat kiezen voor een lichte vloer beter bij kleine ruimten beter is. Deze gedacht is achterhaald. In combinatie met witte muren en lichte, natuurlijke accessoires krijgt ook een kleine ruimte met een donkere houten vloer een eigentijdse uitstraling. Zeker in ruimten met voldoende zonlicht, zoals de meeste moderne huizen dat hebben, komt een donkere vloer erg goed tot zijn recht.

Nadelen van een donkere houten vloer

Anders dan wat je in de eerste instantie zou denken, is vuil op een donkere vloer eerder te zien dan op een lichtere vloer. Licht hout reflecteert het licht. Donker hout heeft een licht absorberende werking waardoor krassen eerder opvallen. Moderne houten vloeren hebben dankzij nieuwe ontwikkelde methodieken een lak of olie met een hoge slijtvastheid. Toch is het onvermijdelijk dat een natuurproduct als een houten vloer vroeg of laat gebruikssporen vertoont. Dit wil niet zeggen dat u niet kunt kiezen voor een donkere vloer wanneer u een actief huishouden heeft. Met goede deurmatten houdt u veel zand en andere schurende deeltjes buiten die deur. Net als het beperken van het dragen van (naald)hakken binnenshuis. Vilten doppen onder verschuifbare meubelen is eveneens een effectief middel tegen krassen. Voor kinderen is het fijn als de speelhoek een kleed heeft. Gebruik voor dagelijks onderhoud van houten vloeren zacht materiaal zoals stoffen wisdoeken. Periodiek kunt u de houten vloer reinigen met een speciale polish die een beschermend laagje achterlaat. Bent u overtuigd dat een donkere vloer ook dé sfeermaker wordt in uw woning? Kom dan eens vrijblijvend kijken naar onze collecties bij een verkooppunt bij jou in de buurt.