Dosse gezaagd of kwartiers gezaagd
09 feb. 2017 - Vloeren

Dosse gezaagd of kwartiers gezaagd

Of een vloer levendig of juist heel rustig oogt is afhankelijk van het deel in de boomstam waarvan de plank afkomstig is én van de zaagwijze. Kwartiers gezaagd hout is rustiger qua houttekening. Dosse gezaagd hout heeft meer vlammen, noesten en kwasten waardoor het hout een rustiekere look heeft. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee zaagwijzen en hoe komt het dat dit invloed heeft op de houttekening? Hieronder een korte uitleg.

Deel van de stam

In een dwarsdoorsnede van een boomstam kunnen we constateren dat de houttekening – dus de combinatie van jaarringen en noesten – rustiger is bij de kern. Planken die van dit deel afkomstig zijn, ogen daarom rustig. Verder van de kern verwijderd, vinden we grotere jaarringen en noesten, feitelijk de plekken waar de takken ontspruiten. De planken die van deze delen worden gezaagd hebben uiteraard meer tekening en zorgen voor een houten vloer die levendiger van structuur is.

Dosse gezaagd

De planken worden evenwijdig aan de jaarringen gezaagd. Dus de boomstam wordt hierbij in de lengterichting in plakken gezaagd. Bij dosse gezaagd hout zijn de groeiringen (jaarringen) goed zichtbaar in de vorm van vlammen.


Kwartiers gezaagd

De boomstam wordt eerst overlangs in vieren gezaagd en daarna worden uit elk ‘kwartier’ de planken richting de kern gezaagd, loodrecht op de groeiringen. Hierdoor ontstaat een patroon van evenwijdige lijnen op het hout. Kwartiers gezaagde planken zijn slijtvast, krimpen minder in de breedte maar komen minder vaak voor omdat de zaagmethode arbeidsintensief is en er meer zaagverlies optreedt.