Hoe creëer je met licht ruimte in huis?
29 nov. 2018 - Deuren

Hoe creëer je met licht ruimte in huis?

Mensen die in de binnenstad of in een kleine appartement wonen kennen het probleem dat je soms het gevoel hebt dat de muren op je afkomen. Dit heeft vaak een negatief effect op je gemoedstoestand. Een licht kleurenpalet gebruiken voor interieur is dan een veelgehoorde tip om kleine ruimtes groter en opener te doen lijken, maar wist je dat je met natuurlijke lichtinval en verlichting nog meer ruimte kan creëren? Bovendien worden de dagen korter en wordt het dus tijd om jezelf te voorzien van een extra dosis zonlicht en daarmee Vitamine D!

Natuurlijke lichtbronnen

Licht van buiten naar binnen laten schijnen maakt je leefruimte niet alleen ruimer, maar hierdoor neemt ook de noodzaak om verlichting binnenshuis aan te doen af en dat scheelt weer energiekosten! Voor meer lichtinval moet je de ramen zo min mogelijk blokkeren door luxaflex of lamellen. We kunnen ons goed voorstellen dat deze aan de voorzijde van een huis gewenst zijn, maar aan de achterzijde zijn er mogelijkheden genoeg. Om maximaal de natuurlijke lichtbronnen te benutten zou je ook kunnen denken aan deuren met diafaan glas in plaats van geheel of gedeeltelijk dichte deuren. Op deze manier neem je licht uit de hal of een andere ruimte mee de gewenste ruimte in, waardoor er meer openheid wordt gecreëerd in de gehele woning. Hieronder zie je wat voor een effect groter glaswerk in een binnendeur heeft op de open sfeer van een ruimte.

Deur met glas 2
Deur met glas

Kunstmatig licht

Het is het soms niet gewenst of mogelijk om natuurlijk licht naar binnen te brengen via ramen of deuren. Dakramen kunnen een alternatief vormen, maar deze zijn natuurlijk niet op iedere ruimte toepasbaar. Je komt dan al snel uit bij het gebruik van kunstmatig licht. De illusie wekken dat een ruimte groter is, middels goed ingedeelde verlichting, kan overigens nog knap lastig zijn. Te pompeuze licharmaturen geven bijvoorbeeld het gevoel dat een kamer kleiner is. Je zou dan eens kunnen denken aan inbouwspots in het plafond als ideale oplossing voor de algemene plafond- of muurbelichting, zonder dat er veel extra ruimte vereist is. Het leuke aan spots is dat je bepaalde onderwerpen kan accentueren, zoals een schilderij of een foto. Houd er voor een net en naadloos resultaat wel rekening mee dat de randen van deze spotjes dezelfde kleur hebben als de kleur van het plafond.

modern bed met kunstmatig licht

Maak gebruik van lichtniveaus

Een andere methode is het inzetten van verschillende lichtniveaus. Mocht je een nieuw lichtplan voor een kamer aan het maken zijn, dan zou je dit eens kunnen overwegen! Je neemt dan niet alleen plafond-, maar ook vloerverlichting op in je plan om de kamer ruimtelijker te maken. Bij het toepassen van verschillende lichtniveaus conceptualiseer je de kamer als een kubus met 6 vlakken. Op elk oppervlak pas je vervolgens een strategie toe; het plafond, de vloer en de muren. Goed toegepaste vloerverlichting laat ook de kamer ruimer ogen en een bijkomend voordeel is dat veel vloerlampen daar ongemerkt aandacht aan geven. Donkere hoeken scheppen de illusie dat een ruimte kleiner is en om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat elke muur bedekt wordt met een zachte verlichting. Je kunt daarbij denken aan dimmers of sfeerverlichting. Op deze manier vermijd je te sterke lichtbronnen en maak je het ook nog eens gezellig in huis!

Afbeelding via Bedstyler.com