3 Tips voor interieurfotografie
19 aug. 2017 - Bruynzeel

3 Tips voor interieurfotografie

Zaterdag 19 augustus is het de Internationale dag van de Fotografie, oftewel World Photography Day. Met de camera’s in onze telefoons die steeds maar beter worden zijn we inmiddels allemaal een beetje fotograaf. Toch blijven velen van ons hangen in de 60 verschillende selfies of foto’s van onze lunch, terwijl er zoveel meer mogelijk is met fotografie! Hiervoor hoef je echt geen dure vakantie te plannen naar een exotische locatie; begin binnenshuis. Foto’s van je interieur en ruimte kunnen nuttig zijn voor het verkopen of verhuren of zelfs verzekeren van je huis, maar kunnen ook gewoon een goede en leuke oefening zijn van je fotografievaardigheden. Hieronder 3 tips om de beste interieurfoto’s te maken.

Bruynzeel parket

1. maak foto's recht van voren

Gebruik de lijnen van de architectuur van de ruimte door de foto recht uit te lijnen. Interieurfoto’s zien er vaak het beste uit wanneer je de foto recht van voren neemt. Je hoeft je dus niet in bochten te wringen om als een moderne Picasso allerlei artistieke hoeken in je beeld weer te geven. Easy does it: een foto recht van voren waarbij je de de lijn van één van de muren als richtlijn gebruikt, geeft vaak het mooiste resultaat. Indien je camera is uitgerust met een rasterfunctie voor de zoeker, is dit het moment om deze te gebruiken. Een tripod voor je camera maakt een rechte opstelling nog gemakkelijker. Een rechte foto doet bijvoorbeeld de lijnen van vloerdelen mooi uitkomen: de lijnen van brede delen laten de ruimte groter lijken. Ook een opvallend patroon zoals een visgraatvloer komt op deze manier het beste tot zijn recht.

Bruynzeel deuren

2. maak goed gebruik van licht en ruimte

Het menselijk oog is een complex orgaan dat zich kan aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en een kleurrijke interpretatie kan maken van verschillende lichttemperaturen. Een camera is in dit opzicht vaak gewoon dom. Heb je ooit een foto gemaakt van een prachtige opstelling of een geweldig uitzicht, maar viel het resultaat op film vervolgens vies tegen? Dan was de lichtbron waarschijnlijk de boosdoener omdat je camera licht anders waarneemt dan je oog. Het gebruik van natuurlijk licht, het liefst verzacht door bewolking, doet de kleuren van je interieur het beste uitkomen. Maak optimaal gebruik van het natuurlijke licht in de hele ruimte. Blokkeert een plant het licht van buiten? Doe geen moeite om een andere invalshoek te zoeken en zet de plant gewoon weg. Ditzelfde geldt voor het vloerkleed dat het patroon van je mooie houten vloer verbergt of de stoel die pal voor je hippe schuifdeur staat: less is more, zet het weg. Om je hele ruimte op één beeld te krijgen, zit je algauw letterlijk tegen de muur gedrukt. Probeer hiervoor creatieve oplossingen te zoeken zoals het maken van de foto door een deuropening vanuit een andere kamer.

3. breng leven in je foto's

Bij het fotograferen van je interieur wil je natuurlijk dat de nadruk ligt op je interieur zelf. Wees echter niet bang om mensen of huisdieren in je interieurfoto’s weer te geven. Dit hoeft niet af te leiden van de omgeving, integendeel, het kan juist hét beetje extra zijn dat je foto nodig heeft en brengt leven in je ruimte. Heb je geen model ter beschikking en blijft je kat niet stilzitten? Ook een “spoor” van een persoon kan een goede aanvulling in je ruimte zijn. Bijvoorbeeld een achtergelaten tijdschrift met een leesbril of een half leeggedronken kopje koffie kunnen je foto’s er huiselijker en warmer uit laten zien.

Natuurlijk zijn bovenstaande tips geen absolute regels en zijn er altijd situaties waarin schuine hoeken en kunstmatig licht fantastisch werken. Kijk voor meer ideeën ook op onze inspiratiepagina voor een uitgebreide collectie sfeerbeelden.

Bruynzeel landelijk