Planten in huis
08 sep. 2017 - Bruynzeel

Planten in huis

Sinds 2000 staat de maand september ook wel bekend als de groene maand. De hele maand september staat in het kader van Nederlands landschap en natuur. Ook binnenshuis kun je de natuur ervaren door het plaatsen van enkele mooie kamerplanten. Planten zijn vaak de laatste stap bij het samenstellen van een interieur of worden soms zelfs helemaal vergeten. Hartstikke zonde, want planten kunnen een fantastische aanvulling op het interieur zijn. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat nabijheid van planten ons productiever en zelfs gelukkiger maakt. Geen enkele reden om zonder planten in huis te zitten dus! Maar hoe kun je het beste planten uitzoeken voor jouw interieur? Niet alle planten zijn even geschikt voor elke ruimte. Ze hebben voorkeuren voor licht en vocht, dus soms is een plant geschikter voor de badkamer dan voor de huiskamer, en vice versa. Hieronder een aantal tips om jouw interieur optimaal aan te vullen en je plantjes lang gezond te houden.

Vioolbladplant

Foto: https://www.instagram.com/p/BAixUNoGO_3/?taken-by=...

vioolbladplant

Deze ficussoort is een luchtzuiverende plant die breed toepasbaar is. Luchtzuiverende planten zijn vaak grootbladerige planten die overdag veel zuurstof genereren en de luchtvochtigheid van de ruimte verbeteren. Ook kunnen ze geuren afbreken waardoor het binnenklimaat van je kamer verbetert. De vioolbladplant kan behoorlijk groot worden. Met deze plant heb je aan één plant genoeg om de hele ruimte een oppepper te geven.

Monstera

monstera

De monstera oftewel de gatenplant is een grootbladerige plant met opvallende gaten in de oudere bladeren. Deze plant doet het prima in een schaduwrijke ruimte zoals bijvoorbeeld de slaapkamer of de hal.

Krulvaren

Foto: http://www.decoist.com/2014-03-07/beautiful-indoor...

Krulvaren

De krulvaren is een luchtzuiverende plant die het goed doet in een vochtigere omgeving, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Met wat regelmatig sprayen doet de krulvaren het echter ook prima in een andere ruimte. De weelderige plant is een ware eyecatcher in elke ruimte.

Cactusen

Foto:http://www.psdoorsanne.nl/2015/05/interieur-in spir...

Cactussen

Cactussen (of is het toch cacti?) komen in allerlei kleuren en maten, dus er is voor ieder wat wils binnen deze plantensoort. Cactussen hebben vanzelfsprekend niet veel water nodig en kunnen prima tegen direct zonlicht. Cactussen zijn dus een goede optie om je vensterbank te verrijken.

Dieffenbachia

Foto: http://www.plantertech.com/Planter/Dieffenbachia_F...

Dieffenbachia

De grote, veelkleurige bladeren van deze plant zijn een prachtige aanvulling in elk interieur. De tropische plant houdt niet van direct zonlicht en kan veel vocht hebben, dus de badkamer of hal zouden perfecte locaties voor deze plant zijn. Ook een slecht verlicht hoekje van de woonkamer kan opgefleurd worden met deze kleurrijke plant.

Sanseveria

Sansevieria

Heb je niet echt groene vingers maar wil je toch een tintje natuur in je huis? Dan is de robuuste sansevieria een goede keuze voor jou. Wat de Nokia is tot de mobiele telefoons is de sansevieria voor de planten: nagenoeg onverwoestbaar. Deze plant kan prima in de volle zon óf juist in een donker hoekje staan en heeft weinig water nodig.

bonustips

  • Heb je een houten vloer? Gebruik dan onderzetschotels voor je planten zodat er geen vocht op de vloer blijft staan. Teveel nattigheid is erg slecht voor houten vloeren.
  • Indien je bang bent dat bloempotten of onderzetschalen krassen zullen achterlaten op je vloer kun je ook muismatten onder je planten zetten.
Sommige planten leven enorm op van een periodieke spray-beurt. Het helpt de bladeren schoon en vochtig te houden. Heb je geen zin om iedere week met een spuitbusje alle plantjes af te gaan? Plaats deze planten dan in de badkamer, vlak bij de douche zodat het vocht en spatwater van de douche je plantjes automatisch schoonspoelt.
Hor bruynzeel