Dit weekend is het Open Monumentendag. Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis te bekijken voor iedereen die wil. Dit is een uitgelezen kans om eindelijk eens binnen te kijken in een prachtig gebouw waar je normaal gesproken nooit binnen zou komen. De rijke geschiedenis van Nederland heeft geresulteerd in heel wat pareltjes van gebouwen, dus laat deze kans om ze uitgebreid te bekijken vooral niet aan je voorbij schieten. Ondanks het feit dat monumenten doorgaans goed onderhouden worden, moet er nog wel eens wat gerenoveerd of vervangen worden om het gebouw veilig en mooi te houden. Wist je dat Bruynzeel al meerdere malen heeft meegewerkt aan zo’n renovatie? Door de goede kwaliteit van onze vloeren en onze gespecialiseerde parketteurs zijn Bruynzeel vloeren uitermate geschikt voor renovaties van monumenten. Hieronder een aantal monumenten waaraan Bruynzeel heeft bijgedragen.
De bouw van het Centraal Station in Amsterdam begon in 1881 en duurde tot 1889. De reden dat deze constructie zo lang duurde was omdat het station werd aangelegd op aangeplempte eilanden op het IJ, die uit zand bestonden. De palen waarop het gebouw gezet werd, verzakten in het zand, waardoor de bouw vertraging opliep. Het Centraal Station heeft een paleisachtige uitstraling door de torens aan weerszijden van het gebouw en de overdadige stijl die een mengeling is van gotiek en renaissance. Het is je misschien opgevallen dat het gebouw sterk lijkt op het Rijksmuseum, dat is gebouwd in dezelfde periode. Dit komt omdat de architect van het centraal museum, Pierre Cuypers, ook het Rijksmuseum heeft ontworpen. Nog een leuk weetje: wist je dat er in China een replica staat van het station? Dit is een onderdeel van het pretpark Holland Dorp in Shenyang.
Enkele maanden geleden zijn er vanuit de centrale hal twee nieuwe trappen gerealiseerd die toegang geven tot de eerste etage. Deze trappen zijn voorzien van een parketvloer van Cumaru-hout. Ook de entree van “Restaurant 1e Klas” op perron 1 heeft een prachtige visgraat vloer van Bruynzeel gekregen.
Het concertgebouw is gebouwd tussen 1883 en 1886 en is ontworpen door architect Adolf van Gendt. Het was in die tijd een kleine wereld, want van Gendt heeft ook de eerdergenoemde Pierre Cuypers geholpen bij het ontwerpen van het Centraal Station. Het gebouw is ontworpen in een classicistische stijl met rijke versieringen op de gevel. Bovenop het gebouw staat een vergulde gouden lier: dit is het instrument van de Griekse god Apollo en het symbool van muziek. De lier die vandaag de dag op het gebouw staat is een replica van de oorspronkelijke uit 1888, met het verschil dat de originele was gemaakt van zink en de huidige van roodkoper.
Sinds enige tijd ligt er in de grote zaal van het concertgebouw een gloednieuwe Keroewing houten vloer van Bruynzeel. Dit was een enorm project waar zes dagen lang ruim 24 personen mee in de weer waren. De nieuwe vloer heeft een positief effect op de akoestiek van de ruimte, waardoor bezoekers nu nog meer kunnen genieten van de prachtige concerten. Hierboven zie je een time-lapse van de werkzaamheden.
Het Heineken Experience Center is een museum over het biermerk dat is gevestigd in de voormalige Heineken brouwerij. Het oorspronkelijke gebouw werd opgericht in 1867 en was de eerste brouwerij van Heineken. De gevels van het gebouw zijn helemaal dicht in verband met de vereiste constante temperatuur bij de ligkelders en de gistkelders. Het gebouw is misschien niet zo weelderig als de eerdergenoemde architectonische hoogstandjes, maar het is toch een bijzonder monument. Sinds kort mag ook het parket van Bruynzeel deel uitmaken van dit monument. Ben je geïnteresseerd geraakt in de projecten waarbij Bruynzeel betrokken is geweest en wil je weten waar Bruynzeel nog meer aan heeft gewerkt? Bekijk de projecten van Bruynzeel.