Waarom een ondervloer onder laminaat?

Zelf laminaat leggen? Waarschijnlijk heb je weleens gehoord of gelezen dat je hier een ondervloer onder moet leggen. Maar waarom? Een ondervloer onder laminaat leggen kan de levensduur van je laminaatvloer aanzienlijk verlengen. Heb je een ondervloer van hoge kwaliteit? Dan beschermt deze het laminaat tegen vocht, temperatuurswisselingen en heeft bovendien een isolerende functie. Dit geldt zowel voor geluid als voor warmte. Hoewel het niet altijd nodig is om een ondervloer te leggen, kun je er wel serieuze voordelen mee behalen. Hieronder leggen we meer uit over een ondervloer onder je laminaat en wat de voordelen en eigenschappen zijn.

Beschermende eigenschappen

De ondervloer, vaak en soort folie of een mat, is een beschermende laag tussen de grondvloer en de toplaag. Deze ondervloer zorgt ervoor dat vocht, maar ook geluid niet door het laminaat dringen. Met name vocht en temperatuurswisselingen kunnen immers een grote invloed op je laminaat hebben. Zo kan de vloer opbollen als het vocht zich onder de vloer ophoopt en bovendien kan door de werking van het hout je laminaatvloer krimpen en uitzetten. Hierdoor ontstaat er het riscio dat je vloer kromtrekt. Een goede ondervloer voorkomt dat grotendeels. Ook de wijze waarop je het laminaat legt: nooit te dicht tegen een muur en houd iets minder dan 2 millimeter speling tussen vloer en muur aan.

Geen dubbel werk

Er is ook laminaat te koop dat al voorzien is van een beschermende laag of ondervloer. In dat geval is het niet aan te raden om nog eens een ondervloer onder deze laminaatdelen te leggen. De laminaatdelen kunnen immers onstabiel worden en meeveren. Hierdoor kunnen de afzonderlijke laminaatdelen gaan wiebelen. Bovendien wordt de geluids- en warmte-isolerende werking er niet beter door.

Benieuwd? Bekijk het assortiment

Op zoek naar laminaat van een hoge kwaliteit? Dan ben jij bij Bruynzeel aan het juiste adres. Bekijk ons assortiment online en koop je nieuwe vloer bij een van de vele verkooppunten in Nederland. Bekijk op dit overzicht met verkooppunten of er zich een dealer bij jou in de buurt bevindt.Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Wat heb je nodig voor laminaat leggen?
Algemeen
Hoe beginnen met laminaat leggen?
Algemeen
Hoe dik moet laminaat zijn?
Algemeen