Hoe beginnen met laminaat leggen?

Een laminaatvloer biedt veel voordelen, het is kleurvast, in veel verschillende stijlen verkrijgbaar, voordelig, eenvoudig te onderhouden én eenvoudig zelf te leggen. In tegenstelling tot andere vloersoorten wordt er bij laminaat eigenlijk altijd voor gekozen om de vloer zelf te leggen. Het clicksysteem zorgt ervoor dat alle vloerdelen netjes met elkaar verbonden worden. Een beetje handigheid met een zaag maakt het leggen van laminaat wel makkelijker. Het is vooral belangrijk om de werkzaamheden goed voor te bereiden.

Voorbereidingen treffen

Voor het beste resultaat is een goede voorbereiding belangrijk. Kies voor een laminaatvloer die aan jouw wensen voldoet en die geschikt is voor de kamer waar je de vloer gaat leggen. Zo adviseren we ons Origineel Plus laminaat voor ruimtes die veel belopen worden en Waterbestendig laminaat voor de badkamer. Nadat je het laminaat in huis hebt, kun je bijna gaan beginnen met het leggen van de vloer.

Laat het laminaat acclimatiseren en bereid de ondergrond voor

  • Laat het laminaat 48 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen.
  • Werk putten of bulten van 0,5 cm of groter weg
  • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vlak is
  • Rol de ondervloer uit. Je kunt deze eenvoudig op maat snijden met een snijmes.
  • Gebruik klustape om de stroken ondervloer aan elkaar te bevestigen

Leg de ondervloer

  • Rol de ondervloer uit. Je kunt deze eenvoudig op maat snijden met een snijmes.
  • Gebruik klustape om de stroken ondervloer aan elkaar te bevestigen.

Begin met het leggen van laminaat

Zorg ervoor dat je de verschillende pakken met elkaar mixt. Hierdoor vallen de tintverschillen niet op en krijgt de vloer een natuurlijke uitstraling. Bepaal in welke richting je het laminaat legt en start vervolgens in de hoek van de kamer die het verst van de deur is verwijderd. Gebruik afstandhouders om de vloerdelen van de muur af te houden. 8 tot 10 mm ruimte tussen het laminaat en de vloer is voldoende. Leg de eerste baan planken en zaag de laatste plank op maat. Het afgezaagde deel kan je weer als begin van de nieuwe baan gebruiken. Zo krijgt je vloer vanzelf een fraaie en natuurlijke indeling.