Laminaat kopen: waar let je op?

Op zoek naar een passend laminaat voor in je woonkamer, slaapkamer of misschien zelfs keuken of badkamer? Houd dan rekening met een aantal puntjes. Laminaat is nog altijd een populair type vloerbedekking met verschillende stijlen. Hierdoor past het in vrijwel ieder type interieur. Ander voordeel: laminaat is relatief goedkoop. Zeker in vergelijking met een massief houten- of parketvloer. Benieuwd waar je zoal op moet letten? Hieronder geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van laminaat.

De ruimte en ondervloer

Bepaal allereerst waar het laminaat komt te leggen. Hoe intensief wordt de vloer gebruikt? Welke kleur past er het best en wat is het oppervlakte precies dat je wil voorzien van laminaat? Ook de ondervloer waar je het laminaat op plaatst is belangrijk: zorg dat dit altijd op een egale ondergrond gebeurt.

Tip: Bereken voor de oppervlakte de lengte keer breedte. Tel daar minstens tien procent bij op voor het laminaat dat extra nodig is om lastige hoekjes weg te werken.

Het soort laminaat

Wil je laminaat in de keuken leggen of misschien in de badkamer? Dat kan zeker. Hiervoor heb je echter wel waterbestendig laminaat tegen. Een normale laminaatsoort in deze ruimtes leggen kan namelijk funest zijn voor je vloer, omdat vocht en vuil onder de panelen kunnen kruipen. Wil je je laminaat graag zelf en snel aanleggen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kliklaminaat. Ook is het goed om alvast te kiezen voor het type groef. Laminaat kan uitgevoerd zijn met of zonder meerdere V-groeven. Deze groeven geven het idee dat je laminaat een ‘echte’ houten plank is.

De afwerking

Het leggen van laminaat is een klusje dat niet lang duurt. Je kunt het dan ook prima zelf doen. Zorg dat je hiervoor het juiste gereedschap nodig hebt en dat je ook aan de afwerking denkt. Een mooie laminaatvloer wordt vaak nog beter dankzij een strakke plint aan weerszijden van de vloer. Bovendien is de plint ook een beschermlaag. Laminaat kan, door gevolg van vocht of temperatuurswisselingen, gaan werken. De planken zetten uit of krimpen in. Om dit tegen te gaan kun je beter wat ruimte tussen vloer en muur overlaten. Een plint kan deze ruimte afdekken.

Tip: De tussenruimte tussen laminaat en de muur waar de plint komt moet gelijk zijn aan de dikte van het laminaat. Laminaat van 8 mm dik? Dan is een tussenruimte van 8 mm de vuistregel.


Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Wat heb je nodig voor laminaat leggen?
Algemeen
Hoe beginnen met laminaat leggen?
Algemeen
Hoe dik moet laminaat zijn?
Algemeen
Wat is het verschil tussen PVC en laminaat?
Algemeen