Hoe moet je laminaat snijden?

Laminaat leggen heeft als gevolg dat je onvermijdelijk je laminaat op maat moet snijden. Zeker wanneer je net niet uitkomt of een bepaalde uitsparing wil hebben voor je laminaat. Net zoals het leggen van het laminaat kun je dit ook prima zelf doen met een laminaatsnijder. Deze zijn bij de betere bouwmarkten en bouwspeciaalzaken te koop. Maar er zijn meer manieren. Hieronder leggen we aan je uit hoe je laminaat op maat kunt snijden.

De snijmachine

De snijmachine is eigenlijk niets meer dan een soort hefboom met daaraan een mes (vergelijkbaar met de papiersnijder). Voordat je gaat snijden kun je het beste met potlood, nooit met pen, de juiste afmetingen op het laminaat tekenen. Zorg dat je de decoratieve omhoog houdt. Dat geldt ook voor de andere snij- en zaagmethodes. Hierdoor voorkom je dat het materiaal gaat splinteren of zelfs afbreekt. Hierdoor blijven de randen bovendien mooi strak.

Een handzaag

Ben je handig en weet je goed hoe je met een handzaag om moet gaan? Dan kun je de panelen ook op maat zagen. Zorg dat je werkt met een fijngetande zaag waarmee je het risico op versplintering van de laminaatdelen tegengaat. Zaag ook hier met de decoratieve kant naar boven gericht.

Decoupeerzaag

De decoupeerzaag kun je tot slot ook gebruiken. Met deze zaag kun je ook allerlei bochten uitzagen. Kun je goed met een decoupeerzaag overweg? Dan is het maken van specifieke uitsparingen (voor bijvoorbeeld laminaatdelen voor bij deurstijlen of radiatorbuizen) geen enkel probleem. Er bestaan speciale laminaatdecoupeerzagen, al begrijpen we dat je die als doe-het-zelver niet altijd bij de hand hebt.

Speciale vormen

We hebben het hierboven al even benoemd: soms heb je voor je laminaatdelen speciale uitsparingen nodig. Dit zijn de gebruikelijke uitsparingen voor een radiatorbuis, een kast of de plekken waar een drempel komt. Ook als je kozijnen hebt van grote ramen die tot de grond lopen hebben deze specifieke vormen nodig die uitgesneden moeten worden.

Nadelen?

Het snijden of zagen van laminaatdelen heeft geen grote nadelen. Wel kan het zagen tot veel zaagsel en stof leiden. Werk je liever in een schone ruimte? Zorg dan dat onder andere de meubels afgedekt worden en houd je stofzuiger bij de hand. Ook de kartelrand die ontstaat bij het zagen kan ervoor zorgen dat de planken niet helemaal strak op elkaar aansluiten. Als je je laminaat snijdt, loop je dit risico niet.


Terug naar vloeren algemeen

Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Wat heb je nodig voor laminaat leggen?
Algemeen
Hoe beginnen met laminaat leggen?
Algemeen
Hoe dik moet laminaat zijn?
Algemeen