Hoe leg je laminaat?

Laminaat kun je makkelijk zelf aanleggen in je woning, bedrijfsruimte of ander soort pand. Daarbij is het wel belangrijk om met een aantal punten rekening te houden bij het leggen van laminaat. Hieronder vind je dan ook stapsgewijs punten en tips voor het leggen van laminaat.

1. Een goede ondervloer

Laminaat leggen begint bij de juiste ondervloer (waaronder waterdichtheid of een goede geluidsisolatie). Zorg dat deze zo glad mogelijk is en werk eventuele hobbels of putjes in de vloer weg. Dit kan met behulp van houtlijm bij een houten vloer of met wat extra cement of egalisatiemortel bij een betonnen vloer. Ook kun je een ‘zwevende’ vloer leggen. Dit is een vloer waarbij een extra laag tussen het laminaat en de ondervloer is gemaakt.

Let op: Er zijn verschillende legsystemen om het laminaat te leggen. Dit systeem bepaalt het uiterlijk van je vloer en het verband dat tussen de panelen ontstaat. Denk hier dus bij voorbaat al over na als je het laminaat gaat leggen.

2. Vloer leggen

Dan kun je het laminaat leggen. Laat de panelen echter eerst 48 uur rusten, zodat het materiaal kan acclimatiseren en zich kan aanpassen aan de temperatuur in je kamer. Bovendien gaat het laminaat niet ‘werken’ (uitzetten en krimpen). Dan kun je het laminaat gaan leggen. Werk hierbij altijd vanuit de ene hoek naar de andere hoek. Houd rekening met een afstand tussen de 10-15 mm tussen vloer en muur. Met een speciale afzethouder kun je dit perfect afmeten.

3. Knip het laminaat op maat

Uiteraard wil je zo min mogelijk laminaatpanelen verspillen. Daarom kun je de overige stukken op maat zagen of snijden met een laminaatsnijder. Het reststuk van een paneel kun je dan aan het begin van de volgende rij gebruiken. Op die manier ontstaat er een verband (dat een beetje aan metselwerk doet denken). Hoe dit verband eruitziet is afhankelijk van de legwijze die je gekozen hebt.

Tip

Houd altijd rekening met de ruimte die je hebt in combinatie met de hoeken, de deur en kozijnen. Denk bijvoorbeeld ook aan de verwarmingsbuizen. De afmetingen voor deze buizen kun je met een boormachine in een laminaatpaneel aanbrengen.

Denk je ook aan de afwerking? Met een strakke plint boven je laminaatvloer werk je de randen netjes weg en geef je je vloer de perfecte, strakke uitstraling.

Terug naar vloeren algemeen

Kan ik een houten vloer in mijn keuken of badkamer leggen?
Algemeen
Wat zijn de voor- en nadelen van een houten vloer?
Algemeen
Is een houten vloer voor de woonkamer geschikt?
Algemeen
Een houten vloer of gietvloer?
Algemeen
Een eiken vloer in de white wash?
Algemeen
In welke richting moet je een houten vloer leggen?
Algemeen
Een houten vloer in keuken leggen?
Algemeen
Een houten vloer afdekken
Algemeen
Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Hoe creëer ik een klassieke look met parket?
Algemeen
Massieve vloer zelf leggen: hoe doe je dat?
Algemeen