Hoe laminaat afwerken bij de deur?

Laminaat leggen kun je makkelijk zelf aanleggen. Doorgaans worden er bij de pakketten ook handige gebruikshandleidingen meegeleverd. Toch zijn er een aantal punten die om speciale aandacht vragen als je het laminaat wil aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan de radiatoren of aan de deur. In dat laatste geval vergt het enige voorkennis voordat je je laminaat tot aan de deur kunt leggen. Benieuwd? Hieronder leggen we graag aan je uit hoe je dit aanpakt.

Stap 1: meten is weten

Wanneer je je laminaat gaat leggen heb je als het goed is al een berekening gemaakt hoeveel panelen je nodig hebt en wat de totale oppervlakte van de ruimte is. Omdat het zelden voorkomt dat je laminaatdelen perfect uitkomen, houd je altijd wat restmateriaal over. Deze kleine hoekjes kun je maar beter bewaren: je kunt ze goed gebruiken om de deurkozijnen en randen om de deur mee te leggen.

Stap 2: teken het uit

Vervolgens kun je op de vloerdelen alvast de afmetingen van de deurkozijnen en de deur zelf uittekenen. Deze onderdelen dien je later uit het hout te snijden. Gebruik hier bij voorkeur een speciale laminaatzaag- of snijder voor. Een gewone zaag is ook mogelijk indien je een vaste hand hebt. Je kunt de panelen vervolgens tegen de hoeken van de deur aan plaatsen met de juiste uitsparingen. Dit kun je ook toepassen bij leidingen en andere richels. Teken eerst de vorm uit op het laminaat en snijd of zaag daarna de figuur uit. Voor kleine hoekje of speciale vormen komen de reststukjes laminaat goed van pas.

3. Een bijzondere vloer

Heb je een zwevende vloer waar laminaat op gelegd wordt? Dan dient er tussen de vloer en de vloerdelen ruimte overgehouden te worden. Op die manier kan de vloer ‘werken’ (uitzetten en krimpen) maar niet kromtrekken. Deze tussenruimte kan het beste net zo breed zijn als de dikte van de plank.

4. afwerking

Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.


Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen