Hoe laminaat afwerken bij de deur?

Laminaat leggen kun je makkelijk zelf leggen. Doorgaans worden er bij de pakketten ook handige gebruikshandleidingen meegeleverd. Toch zijn er een aantal punten die om speciale aandacht vragen als je het laminaat wil leggen. Denk bijvoorbeeld aan de radiatoren of aan de deur. In dat laatste geval vergt het enige voorkennis voordat je je laminaat tot aan de deur kunt leggen. Benieuwd? Hieronder leggen we graag aan je uit hoe je dit aanpakt.

2 simpele stappen tot succes

De grootste uitdaging bij het leggen van laminaat is de afwerking van de lastige stukjes. De klikverbinding zorgt ervoor dat planken netjes op elkaar aansluiten en dat je vloer een naadloos geheel vormt. Zolang je de delen recht afzaagt, kan hier eigenlijk weinig misgaan. Bij het afwerken van het laminaat bij deur komt er iets meer kunde bij kijken. Het kozijn van een deur bestaat uit meerdere kleine hoeken die om zeer nauwkeurige metingen vragen.

Stap 1: Meten is weten

Wanneer je laminaat gaat leggen heb je als het goed is al een berekening gemaakt wat de totale oppervlakte van de ruimte is en hoeveel pakketten laminaat je nodig hebt. Omdat het zelden voorkomt dat je laminaatdelen perfect uitkomen, houd je altijd wat restmateriaal over. Deze kleine stukjes kun je maar beter bewaren: je kunt ze goed gebruiken om de deurkozijnen en randen om de deur mee te leggen.

Stap 2: Teken het uit

Vervolgens kun je op het laminaat de afmetingen van de deurkozijnen en de deur zelf uittekenen. Deze onderdelen dien je later uit het laminaat te snijden. Gebruik hier bij voorkeur een speciale laminaatzaag of decoupeerzaag voor. Een gewone zaag is ook mogelijk als je een vaste hand hebt. Je kunt de delen vervolgens tegen de hoeken van de deur aan plaatsen met de juiste uitsparingen. Deze truc kun je ook toepassen bij leidingen en andere richels. Teken eerst de vorm uit op het laminaat en snijd of zaag daarna de figuur uit. Voor kleine hoekjes of speciale vormen komen de reststukjes laminaat goed van pas.

Laminaat laten eindigen bij een deur

Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.

Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Wat heb je nodig voor laminaat leggen?
Algemeen
Hoe beginnen met laminaat leggen?
Algemeen
Hoe dik moet laminaat zijn?
Algemeen