Materialen van de wastafels
12 jan. 2017 - Sanitair

Materialen van de wastafels

Als je een wastafel kiest, kan het geen kwaad om meer kennis op te doen over de verschillen in materialen waarvan de wastafels zijn gemaakt. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen kenmerken, zowel op het gebied van ontwerp als onderhoud. Welke materialen zijn er verkrijgbaar en hoe kun je deze het beste onderhouden zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt? Hieronder een kort overzicht met alles wat handig is om te weten over deze materialen.

1. KERAMIEK

Keramiek is een vorm van gebakken aardewerk met een glazuurlaag erop. Keramiek wordt al jarenlang veelvuldig gebruikt in de sanitairbranche en is ook het meest bekende soort materiaal. Dit aardewerk is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen en door de sterke toplaag is het materiaal krasvast en bestand tegen chemische middelen. Het is sterk en vrijwel onderhoudsvrij, (haar-) kleurmiddelbestendig en bestand tegen directe hitte zoals heet water of bijvoorbeeld een krultang. Keramiek is door deze gebruiksvriendelijkheid zo populair geworden; het oppervlak is eenvoudig schoon te vegen met een vochtig doekje en het heeft een eindeloze levensduur. Hygiënisch en duurzaam dus!

Badkamermeubel Roma

2. COMPOSIET

Composiet, ofwel gietmarmer, is een mengsel van mineraalpoeder en polyetherhars. Hier vindt de naam Composiet ook zijn oorsprong; het is gemaakt van verschillende soorten componenten. Net zoals bij keramiek, is composiet eenvoudig schoon te houden. Houd er dan wel rekening mee dat het gevoelig is voor agressieve chemische middelen; het is dus wel raadzaam om de bijsluiter van het schoonmaakmiddel te lezen voor gebruik. Alhoewel er doorgaans geen water uit kranen komt dat warmer is dan 60℃, is composiet niet bestand tegen hittebronnen boven de 65℃. Houd hier dus rekening mee bij het gebruik heet water of andere hete voorwerpen. Er zijn ook wastafels verkrijgbaar in mat wit composiet.

3. GRANIET

Graniet is een soort natuursteen, met mooie en karaktervolle kristallen. Het is krasbestendig en glad, maar wel kalk- en chemicaliëngevoelig. Graniet is een natuurlijk product maar wel wat poreuzer dan keramiek. Van nature heeft graniet een mooie strakke uitstraling en is daarom erg populair, niet alleen in de sanitair-branche maar ook in de keuken- en vloerenbranche. Hoezeer ook graniet een klassieke uitstraling heeft, wordt dit materiaal ook vaak toegepast in moderne woonstijlen. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor graniet maar je kan ook voor andere, vaak goedkopere alternatieven gaan zoals lauw water met een beetje alcohol gecombineerd met een zacht afwasmiddel. Alhoewel een granieten wastafel erg hard is, kan het niet goed tegen zuur, pas dus op met ammoniak, azijn, of citroen.

Inspiratie gekregen voor het uitzoeken van een wastafel? Bekijk dan ons assortiment wastafels of badkamermeubelen met keuze uit diverse materialen.

Granieten wastafel