Koud of warm douchen?
17 mrt. 2017 - Sanitair

Koud of warm douchen?

Het is een vaak gehoorde oplossing voor veel lichaamsproblemen; wil je afvallen? Ga koud douchen! Wil je een betere huid? Ga koud douchen! Vermoeid? Ga koud douchen! Maar waarom is koud douchen zo gezond? Veel mensen vinden warm douchen toch veel fijner? Het schijnt toch dat koud douchen – of om af te wisselen tussen koud en warm water – beter voor je is. Er is hiervoor een aantal argumenten te benoemen: van het verbeteren van het immuunsysteem en de spijsvertering tot aan het versterken van de huid. We hebben 4 van deze redenen geselecteerd; misschien is het toch de moeite waard om eens te proberen.

1. Koud douchen is beter voor de huid

Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen. Douchen met koud water versterkt ook de huid. Dit komt doordat koud water de bloedcirculatie bevordert; je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven. De voordelen van een verbeterde bloedcirculatie gaan verder dan alleen de strakheid van de huid; het zorgt ervoor dat opgehoopte vetkussentjes – ofwel cellulitis – makkelijker afgedreven worden en het zorgt ervoor dat alle weefsels in het lichaam direct of indirect worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Met een goede bloedsomloop verlaten de afvalstoffen je lichaam efficiënter wat ervoor zorgt dat alle organen goed kunnen blijven functioneren.

Badkamermeubel Cadiza

2. Koud douchen helpt tegen overmatig zweten

Er is gebleken dat koud douchen bijdraagt aan het neutraliseren van de temperatuur en de hoeveelheid zweet die een mens produceert. Hierdoor kan overmatig zweten worden tegengegaan met een koude douche. Dit is naast een natuurlijkere manier, ook een goedkopere manier om van dit probleem af te komen dan het gebruik van speciale deodorantsprays of bezoeken aan de huidspecialist.

3. Immuunsysteem

Het immuunsysteem; het blijft een vrij abstract concept. Het bevindt zich door je hele lichaam en het is dus niet één specifiek orgaan of lichamelijke functie; het is een samen- en wisselwerking van verschillende factoren. Een immuunsysteem – ook wel afweersysteem genoemd – beschermt je lichaam tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Omdat je met koud water je lichaam een klein stressmomentje geeft, door een plotselinge lagere lichaamstemperatuur, wordt je immuunsysteem getraind. Zo krijgt je algemene gezondheid een boost!

4. Het bevordert de spijsvertering

Zoals eerder gezegd, moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven. Dit beïnvloedt natuurlijk ook je metabolisme! Je verbruikt dus meer energie en zo moet je lichaam ook harder werken om aan deze energie te komen. Het gevolg hiervan is dat het je spijsvertering bevordert. Dus als je met koud water doucht doe je eigenlijk een kleine work-out, handig!

Nerano badkamermeubel