Wat heb je nodig voor laminaat leggen?

Het leggen van een laminaatvloer is eenvoudig. Het gemak van het leggen is voor velen een goede en vaak zelfs een van de belangrijkste redenen om voor laminaat te kiezen. Je hebt niet veel nodig voor het leggen van laminaat, wat de toegankelijkheid van dit type vloer weer ten goede komt. Je hoeft namelijk niet te investeren in (professioneel) gereedschap.

Benodigdheden voor een laminaatvloer

Voor het leggen van een laminaatvloer heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Laminaat

Een laminaatvloer leggen zonder laminaat is natuurlijk geen optie. Je begint dus altijd met het kiezen van een laminaatvloer die goed bij jouw wensen en het gebruik past. Bruynzeel heeft een ruim assortiment aan laminaat van hoge kwaliteit. Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt door de oppervlakte van de ruimte op te meten. Houd rekening met 5% zaagverlies. In een ruimte met veel (schuine) hoeken adviseren we om 10% zaagverlies mee te nemen in je berekening.

Ondervloer

Om optimaal van je laminaatvloer te kunnen genieten is een goede ondervloer van groot belang. De ondervloer zorgt voor een goede ondersteuning van het laminaat door warmte te isoleren en geluid te dempen. Wil je vloerverwarming onder je laminaatvloer leggen? Kies dan voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Plinten en overgangsprofielen

Met plinten werk je jouw laminaatvloer keurig af. Je kunt ervoor kiezen om met plinten een nadruk te leggen, door voor een contrasterende kleur te kiezen, of juist een subtiele overgang tussen de vloer en muur creëren. Plinten zijn in verschillende vormen en maten te vinden. Welke plint het meest geschikt is voor jouw kamer, hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af.

Zorg voor het juiste gereedschap

Een mooi resultaat begint met hoge kwaliteit materialen en gereedschap. Een beetje handigheid is natuurlijk een pré, maar je zult merken dat alles makkelijker wordt als je de juiste tools tot je beschikking hebt.

Decoupeer- en afkortzaag

Wanneer je laminaat gaat leggen, zul je moeten zagen. Met een decoupeerzaag heb je veel flexibiliteit. Dit ga je nodig hebben om bochten rond de verwarmingsafvoer te zagen. De laatste plank zal ook smaller gezaagd moeten worden. Met een decoupeerzaag kun je eenvoudig over de hele lengte van de plank zagen. Een afkortzaag gebruik je om planken in de lengte in te korten. Met een afkortzaag heb je altijd perfecte zaagsneden.

Overige gereedschap

Om het leggen nog wat makkelijker te maken heb je natuurlijk ook een duimstok en potlood nodig. Zo kun je de zaagsneden markeren voordat je het zaagblad in het laminaat zet. Met laminaat legset kun je de juiste afstand tussen de muur en het laminaat waarborgen. Met een aanslagblokje kun je de planken in elkaar tikken zonder de verbindingen te beschadigen.