Welke hor past bij welke deur?

Net als deuren zijn ook horren er in allerlei soorten en maten. De meeste deurhorren worden voor of achter een achterdeur, balkon- of terrasdeur geplaatst. Dit is dan, zeker in de zomermaanden, dan ook de deur die het vaakst openstaat om te ventileren. In dit artikel geven we per deursoort aan wat voor hor er het beste bij jouw woning past!

Draairichting

De draairichting van een deur is het belangrijkste om rekening mee te houden. Simpel gezegd: draait de deur naar binnen of naar buiten open? Dit bepaalt namelijk aan welke zijde (in, op of boven het kozijn) de hor wordt geplaatst. De meeste balkon- en achterdeuren draaien echter naar buiten open. Bij schuifdeuren is dat natuurlijk geen punt om rekening mee te houden.

Enkele draaideur

Voor draaideuren is het belangrijk om te bepalen of je een hor zoekt die met de deuren meedraait of op zijn plek blijft zitten als je de deuren opent. In totaal heb je de keuze uit vier verschillende soorten horren: de lamellenhor (die in elkaar schuift), magneethorren (een hor uit twee delen, gesloten door een magneet) en vaste deurhorren die vast blijven zitten in de kozijnen. Ook de vierde soort, de rolhor kun je, inclusief beschermende cassette, aan zowel de binnenkant als buitenkant van je woning monteren en kan mechanisch of handmatig naar beneden worden gelaten.


Schuifdeuren of schuifpuien

De schuifdeur of schuifpui zie je vaak als verbindende deur naar het terras of overkapping. Deze variant van tuindeuren is uitermate geschikt voor de plissé hor die je met de deur mee open schuift. Een ander soort hor is de lamellen hor. Hierbij schuiven de afzonderlijke lamellen in en uit elkaar als je de deur opent en sluit.

Dubbele draaideuren

Voor dubbele deuren kun je zowel de plisséhor als de rolhor gebruiken. In dat laatste geval gaat het om speciale, dubbele rolhorren voor dubbele deuren. Plisséhorren kunnen aan de binnenkant van het huis worden gemonteerd en afzonderlijk geopend en gesloten worden. De rolhorren kun je ook aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant van je woning plaatsen.

Terug naar hordeuren

Welke horren zijn geschikt voor dubbele deuren naar bijvoorbeeld de tuin?
Assortiment
Welke horren zijn geschikt voor een drempelvrij huis?
Assortiment
Welke hor is geschikt voor een schuifpui?
Assortiment
Hebben jullie ook een hordeur die twee kanten op kan klappen?
Assortiment
Wat kost een hordeur?
Assortiment