Houten vloerdelen

Houten vloerdelen is een breed begrip waarmee doorgaans brede vloerstroken bedoeld worden. Deze brede delen worden vanwege de robuuste uitstraling ook wel landhuisdelen genoemd. Bruynzeel houten vloerdelen bestaan uit eikenhout en zijn leverbaar in 9 verschillende mooie kleuren. Kiest u voor een rustieke houten vloer, noestvrije houten vloerdelen, geschuurd, geborsteld of voor verouderde houten vloerdelen?

Eigenschappen van houten vloerdelen

Rustieke planken of een elegant ingelegd parket, de designmogelijkheden van houten vloerdelen zijn divers. Vanwege de natuurlijke eigenschappen van hout is geen vloer gelijk. Wat alle houten vloeren gemeen hebben is de warme uitstraling van het natuurlijke materiaal. Daarnaast zijn houten vloerdelen duurzaam en makkelijk in onderhoud. Ook voor mensen met een stofmijt of soortgelijke allergie biedt een vloer van houten vloerdelen veel voordelen.

Een van de eigenschappen van hout is het vochtabsorberend en vocht-afgevend vermogen. Afhankelijk van het vochtgehalte van de omgeving passen houten vloerdelen zich aan, aan de vochtbalans van de omgeving. Dit betekent dat hout krimpt en uitzet. Bruynzeel houten vloerdelen zijn op een speciale manier verlijmd waardoor houtwerking wordt geminimaliseerd. Compleet krimpvrijge houten vloer leggen is alleen mogelijk als het binnenklimaat op een constant niveau blijft. In ons Nederlandse klimaat is dat niet zo. Daarom worden houten vloerdelen nooit helemaal strak tussen de wanden geplaatst. Zou je dat wel doen dan treedt bij uitzetting, hoe minimaal ook, beschadiging van de vloer op.

Wat zijn 1 Bis houten vloeren?

Bruynzeel houten vloerdelen zijn gemaakt van eikenhout. Eikenhout kent verschillende kleuren en gradaties. Eikenhout 1 Bis is een klasse aanduiding. Zoals de aanduiding ‘sterrenrestaurant’ binnen de gastronomie staat voor verfijnde gerechten, staan 1 Bis houten vloeren voor vloeren van hoge kwaliteit. Het hout moet spint en hartvrij zijn en de knoesten en vergroeien mogen niet groter zijn dan 1,5 cm. Eiken 1 Bis heeft dankzij de kleine hoeveelheid noesten en kleurnuances in het hout een mooie, rustige uitstraling.

Tips om een houten vloer mooi te houden

Houten vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden en duurzaam, maar na verloop van tijd zal de toplaag slijtage vertonen. In dat geval kan de vloer worden geschuurd en worden voorzien van een afdichtingslaag. Deze kan bestaan uit lak, maar ook uit olie of was. Elk van deze afdichtingen heeft zo zijn eigen voordelen. Lak geeft een hoge bescherming tegen het binnendringen van vuil en vocht. Was en olie dringen tot diep in het hout door waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout wordt benadrukt. Olie en was laten geen slijtvaste toplaag achter. Waar u voor kiest is vaak een kwestie van persoonlijke smaak.

Houten vloeren vragen weinig onderhoud, maar elke vloer met houten vloerdelen is gebaat bij een zachte behandeling. Veel inloop van vuil en het risico op krassen kunt u voorkomen met simpelweg een paar goede deurmatten, het lopen op sloffen in huis en het plaatsen van vilt onder verschuifbare meubilair. Wissen met een zacht materiaal houdt de vloer krasvrij. Wilt u toch liever stofzuigen, gebruik dan een speciale borstel met zachte haren. Afhankelijk van de belasting kunt u de vloer af en toe schoonmaken met een speciale polish.

Gratis sample

Bent u benieuwd naar de Bruynzeel collectie houten vloerdelen? Kijk dan nog even rond op onze website en vraag gratis een sample van uw favoriete kleurstellingen aan.

Vloerendelen hout eigen eiken
Houten vloerdelen