Materialen van de wastafels
12 jan. 2017 - Sanitair

Materialen van de wastafels

Als u een wastafel kiest, kan het geen kwaad om meer kennis op te doen over de verschillen in materialen waarvan de wastafels zijn gemaakt. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen kenmerken, zowel op het gebied van ontwerp als onderhoud. Welke materialen zijn er verkrijgbaar en hoe kun je deze het beste onderhouden zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt? Hieronder een kort overzicht met alles wat handig is om te weten over deze materialen.

1. KERAMIEK

Keramiek is een vorm van gebakken aardewerk met een soort dikke glazuurlaag erop. Keramiek wordt al jarenlang veelvuldig gebruikt in de sanitairbranche en is ook het meest bekende soort materiaal. Dit aardewerk is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen en door de sterke toplaag is het materiaal krasvast en bestand tegen chemische middelen. Het is sterk en vrijwel onderhoudsvrij, (haar-) kleurmiddelbestendig en bestand tegen directe hitte zoals heet water of bijvoorbeeld een krultang. Keramiek is door deze gebruiksvriendelijkheid zo populair geworden; het oppervlak is eenvoudig schoon te vegen met een vochtig doekje en het heeft een eindeloze levensduur. Hygiënisch en duurzaam dus!

Badkamermeubel Roma

2. COMPOSIET

Composiet, ofwel gietmarmer, is een mengsel van mineraalpoeder en polyetherhars. Hier vindt de naam Composiet ook zijn oorsprong; het is gemaakt van verschillende soorten componenten. Als het mengsel uit de mal wordt gehaald wordt de wasbak van een speciale beschermende toplaag voorzien. Net zoals bij keramiek, is composiet eenvoudig schoon te houden. Houd er dan wel rekening mee dat het gevoelig is voor agressieve chemische middelen; het is dus wel raadzaam om de bijsluiter van het schoonmaakmiddel te lezen voor gebruik. Alhoewel er doorgaans geen water uit kranen komt dat warmer is dan 60℃ is composiet is niet bestand tegen hittebronnen boven de 65℃. Houdt hier dus rekening mee bij het gebruik heet water of andere hete voorwerpen. In vergelijking met keramiek, is composiet een ietwat goedkoper materiaal maar het blijkt wel gevoeliger te zijn voor vochtvlekjes en over het algemeen vergeelt het materiaal een beetje over de jaren heen.

3. GRANIET

Graniet is een soort natuursteen, met mooie en karaktervolle kristallen. Het is krasbestendig en glad, maar wel kalk- en chemicaliëngevoelig. Graniet is een natuurlijk product maar wel wat poreuser dan keramiek. Van nature heeft Graniet een mooie strakke uitstraling en is daarom erg populair, niet alleen in de sanitair-branche maar ook in de keuken- en vloerenbranche. Hoezeer ook graniet een klassieke uitstraling heeft, wordt dit materiaal ook vaak toegepast in moderne woonstijlen. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor graniet maar je kan ook voor andere, vaak goedkopere alternatieven gaan zoals lauw water met een beetje alcohol gecombineerd met een zacht afwasmiddel. Alhoewel graniet erg hard is, kan het niet goed tegen zuur, pas dus op met ammoniak, azijn, of citroen.

Granieten wastafel

4. SOLID SURFACE

Solid Surface is in feite een geavanceerde vorm van composiet, dit materiaal wordt ook gegoten maar heeft door en door hetzelfde materiaal. In andere woorden, solid surface heeft geen toplaag nodig en is van zichzelf dus bestendig genoeg. In tegenstelling tot composiet is solid surface hierom een ietwat prijziger materiaal. Solid surface is wel nog – net zoals bij composiet – gevoelig voor hitte. De geavanceerdere samenstelling heeft veel voordelen, het is eenvoudig schoon te maken en beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken; als het oppervlak glad is, kunnen krasjes met een doek eenvoudig weggepolijst worden en bij een mat oppervlak gebruik je een fijn schuurpapiertje. Inspiratie gekregen voor het uitzoeken van een wastafel? Bekijk dan ons assortiment wastafels.

Wastafels