Houten vloer onderhoud, tips & tricks

Geen andere vloerbekleding geeft ruimtes zo’n warme, natuurlijke, duurzame en huiselijke sfeer als houten vloeren. Dankzij het tijdloze karakter en de durabiliteit van houten vloeren en de ruimte keus aan patronen en kleurnuances is er voor elk interieur een passende Bruynzeel houten vloer te vinden. Bruynzeel’s Houten vloeren bieden veel natuurlijke schoonheid en vragen weinig onderhoud. Met deze tips & tricks is het onderhoud van een houten vloer nog eenvoudiger.

Dagelijks onderhoud

Dankzij nieuwe technologieën en materialen hebben lakken en oliën waar moderne houten vloeren mee worden afgewerkt een intensieve werking en zijn deze slijtvaster dan ooit. Afgestemd op de eisen waaraan houten vloeren moeten voldoen laten ze de natuurlijke schoonheid van hout optimaal, met weinig onderhoud, tot leven komen.

De eerste stap om houten vloeren te beschermen tegen krassen is het plaatsen van vilt onder het meubilair. Om putjes te voorkomen is het een goed idee om het dragen van hoog gehakte schoenen binnenshuis zoveel mogelijk te beperken. Voor dagelijks houten vloer onderhoud volstaat het om de vloer met zacht materiaal te wissen. Wil je liever stofzuigen, kies dan voor een exemplaar met een parketborstel. Deze borstels hebben langere en zachtere haren zodat er geen krassen ontstaan. Één van de voordelen van gelakte houten vloeren is dat je ongelukjes met vloeistoffen e.d. snel kunt opwissen zonder dat er sporen achterblijven. Bij geoliede houten vloeren is het belangrijk om bij het morsen van eten of drinken op de vloer de vlek direct te verwijderen. Gebruik daarmee zo min mogelijk water en kies voor een speciaal reinigingsproduct. Water en ‘allesreinigers’ kunnen op geoliede houten vloeren vlekken of dofheid achterlaten.

Een gelakte vloer onderhouden

Een lakafwerking vraagt om weinig onderhoud, maar helemaal zonder onderhoud kan geen enkele vloer. Een laklaag zorgt voor een mooie glans en geeft het hout een goede bescherming tegen het binnendringen van vuil en vocht. Lak dringt tot in het hout door, en laat een beschermende laag op het hout achter waardoor de vloer ook een hogere slijtvastheid krijgt. Naast dagelijkse zorg met zachte middelen kunt u een gelakte vloer periodiek reinigen met een speciale polish en refresher. Deze producten geven nieuwe glans en laten een beschermlaag achter. Laat u bij de aankoop van uw vloer adviseren over reinigingsproducten die zijn afgestemd op het onderhoud van uw vloer. Zo voorkomt u dat u naar een middel grijpt met chemicaliën die uw vloer kunnen beschadigen.

Zo houd je een vloer met was- of olielaag mooi

Olie en was geven een typerende, mooie uitstraling aan houten vloeren. Het haalt de natuurlijke schoonheid van het hout naar boven en brengt deze tot leven. Was en olie trekken in het hout, maar in tegenstelling tot lak laat deze afwerking geen slijtvaste laag achter. Is er iets gemorst, verwijder dit dan direct met zo min mogelijk water. Voor dagelijks onderhoud kunt u een geoliede of wasvloer hetzelfde behandelen als een gelakte houten vloer. We adviseren om de houten vloeren tweemaal per jaar te verzorgen met olie of was. Dit biedt voldoende bescherming tegen vuil en vlekken en zorgt voor een lange levensduur van uw vloer.

Houten vloer onderhouden
Vloer hout