Waarom moet laminaat acclimatiseren?

Misschien heb je dit weleens vaker gehoord: voordat je je laminaat aanlegt dient het eerst een paar dagen te acclimatiseren. Maar waarom is dit en hoe beïnvloedt het jouw vloer? Ook bij Bruynzeel raden wij het altijd aan om je vloerdelen rustig aan de temperatuur in je woning of kantoor te laten wennen voordat je het aanlegt. Hieronder leggen we aan je uit waarom.

De werking van hout

Hout werkt. Met werken wordt bedoeld dat het hout uitzet of krimpt bij temperatuurswisselingen. Deze temperatuurswisselingen kunnen door je zelf ontstaan (door een te hoge of juist te koude ruimte) maar ook door de manier waarop je huis gebouwd is. Ook vocht en tocht hebben invloed op je laminaatvloer. Wanneer de vloerdelen vervolgens geen ruimte hebben om te kunnen werken, kan het zijn dat het laminaat kromtrekt. Daarom raden we aan om altijd tussen de 1,3 tot 1,5 millimeter speling aan te houden tussen de vloer en muur of plint. Ook kan het laminaat opbollen als vocht zich ophoopt onder je vloer.

Het acclimatiseren van hout

Daarom kun je je nieuwe vloerdelen beter 48 uur laten rusten na aanschaf. Zo kunnen de panelen wennen aan de temperatuurswisseling. Dit acclimatiseren lijkt misschien een onbelangrijk puntje, maar kan (als het niet gebeurt) op de lange termijn rampzalige gevolgen hebben voor je nieuwe laminaatvloer. Zet bij het acclimatiseren de panelen niet tegen een muur, maar laat ze bij voorkeur op de grond liggen. Het laminaat tegen een vloer laten leunen klinkt aanlokkelijk maar valt sterk af te raden. Zet je de vloerdelen rechtop tegen een muur? Dan kunnen er ook vervormingen ontstaan.

Meer weten over ons laminaat?

In ons assortiment vind je een groot aanbod laminaat van Bruynzeel. Bij de specificaties lees je meer over de eigenschappen en het type laminaat. Ook een vloer van Bruynzeel in jouw huis? Bekijk dan dit overzicht met verkooppunten en zoek een dealer bij jou in de buurt. De medewerkers daar helpen je bovendien graag als je nog vragen hebt.Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud