Een houten vloer schuren?

Wanneer moet je eigenlijk een houten vloer schuren? Bruynzeel eikenhouten vloeren hebben een lange levensduur en worden professioneel gelegd. Ook worden ze standaard voorzien van een oliehoudende afwerking. Deze is al aangebracht op de vloer voordat deze gelegd worden. Dit heeft als grootste voordat dat zodra de vloer gelegd is, je er vrijwel direct op kan lopen. Zo hoef je geen rekening te houden met een extra droogtijd. Om de levensduur van de vloer te verlengen kan het na verloop van tijd raadzaam zijn jouw houten vloer te laten schuren en te voorzien van een nieuwe beschermlaag. Zo’n beschermlaag kan één van de volgende drie substanties zijn: olie, wax of lak. Vervolgens wordt de gekozen substantie aangebracht op de geschuurde vloer wat een nieuwe beschermlaag vormt. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het hout minder snel slijt. Hieronder leggen we graag uit over het waarom dit zo is, en wanneer het goed is om een houten vloer te schuren.

Langere levensduur

Een lange levensduur en een warme woonsfeer zijn twee van de belangrijkste factoren om voor een houten vloer te kiezen. Alhoewel laminaat in de meeste gevallen goedkoper is, zijn de eerdergenoemde argumenten de grootste pluspunten van houten vloeren. Houten vloeren zijn onderhoudsarm en de nieuwste waxen, oliën en lakken zorgen voor een hogere slijtvastheid waardoor houten vloeren nog langer mooi blijven dan de lakken, oliën en waxen van een aantal jaren geleden. Toch kan het na verloop nodig zijn om de vloer een opfrisbeurt te geven.

Een houten vloer vertoont na verloop van tijd gebruikssporen en slijtage. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren. Kwaliteit en de hardheid van de houtsoort speelt uiteraard een rol, maar de kwaliteit van de olie- of laklaag is ook een belangrijke factor. De belasting waaraan de vloer wordt blootgesteld is een gegeven waar je vooraf rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste vloer. Een houten vloer in een intensief huishouden of een houten vloer met een nog intensievere belasting, bijvoorbeeld in een druk belopen museum of horecagelegenheid is logischerwijs veel eerder aan renovatie toe.

Wanneer moet je een houten vloer schuren?

Harde lakken geven over het algemeen een hardere beschermlaag aan een vloer dan olie of wax. Het is overigens een misconceptie dat een gelakte vloer er glanzend uit zou moeten zien, integendeel zijn matte lakken sterk in opkomst. De vloer lijkt geolied maar is toch voorzien van een harde laklaag. Gelakte vloeren zijn het beste bestand tegen vocht maar een groot nadeel van lak is dat de vloer niet plaatselijk kan worden bijgewerkt wat wel kan met een geoliede vloer.

Uiteraard speelt persoonlijke smaak en voorkeur ook een rol. De één houdt van een doorleefde vloer, de ander voor een houten vloer die er altijd als nieuw uitziet. Bij een verouderde vloer zullen kleinere beschadigingen minder opvallen waardoor deze misschien ietwat minder snel aan een renovatiebeurt toe is. Kijken we naar het belang van levensduur en het in topconditie houden van de houten vloer, dan is onderhoud noodzakelijk. Door de vloer goed schoon te houden, en regelmatig te behandelen met olie of een polish stel je groot onderhoud uit.

Schuren en lakken?

Heeft de vloer haar meeste glans verloren, zijn er krassen ontstaan of zijn er andere beschadigingen ontstaan, dan heeft de vloer een professionele onderhoudsbeurt nodig. Niet alleen omdat dit esthetisch mooier is, hierover verschillen de smaken nu eenmaal, maar omdat het hout dit nodig heeft als bescherming tegen vuil en verdere slijtage. Bij een gelakte vloer is het gemakkelijker te zien wanneer de beschermlaag is versleten dan bij een blank geoliede vloer. Zodra je in het looppad van een ruimte kleurverschil ziet, lokaal is dit maar licht, is dit meestal een teken dat je toe bent aan een renovatiebeurt.

Door de vloer opnieuw te schuren verdwijnen doffe plekken en oppervlakkige beschadigingen. Een millimeter diep schuren kan daarbij al verschil maken. Voor een goed resultaat kunt u schuur- en renovatiewerk van uw vloer het beste overlaten aan een vakman. Dit bespaart je veel tijd en intensieve arbeid. Na het schuren van de vloer wordt de vloer afgewerkt met een nieuwe olie- of laklaag. Jouw vloer kan dan weer jaren mee. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een van onze dealers.

Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet ik mijn houten vloer onderhouden?
Onderhoud
Hoe kan ik de kleur van mijn parketvloer veranderen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer behandelen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer kleuren?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer schuren?
Onderhoud
Kan je een eiken vloer schuren en lakken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer plank vervangen?
Onderhoud
Hoe krijg je een houten vloer weer als nieuw?
Onderhoud
Hoe kun je een houten vloer bijwerken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer een andere kleur geven?
Onderhoud
Een parketvloer kleuren
Onderhoud
Kan ik een parketvloer schuren en lakken?
Onderhoud
Wat kost een parketvloer schuren?
Onderhoud
Hoe vaak moet je een parketvloer schuren?
Onderhoud
Houten vloer met hond?
Onderhoud
Houten vloer waterdicht maken?
Onderhoud
Houten vloer ontvetten?
Onderhoud
Een houten vloer opknappen?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Hoe moet ik mijn houten vloeren onderhouden?
Onderhoud
Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud