Hoe krijg je een houten vloer weer als nieuw?

Bij Bruynzeel houden we van houten vloeren, al meer dan 120 jaar. We zorgen ervoor dat onze houten vloeren een hoge kwaliteitsstandaard hebben en onderhoudsvriendelijk zijn. Toch heeft ook een houten vloer naast regulier onderhoud ook soms iets extra’s nodig om als nieuw te blijven. Oppervlakkige beschadigingen zijn niet in alle gevallen weg te poesten, hierbij kunnen vloerenspecialisten helpen.

Hoe krijg ik mijn houten vloer weer als nieuw? Om deze vraag te beantwoorden moeten we uitgaan van de staat van de vloer. Hierbij kunnen we grofweg uitgaan van drie mogelijkheden waarom de vloer er niet meer als nieuw uitziet. De eerste mogelijkheid is dat er een ongelukje is gebeurd met eten, drinken of ander materiaal waardoor er een vlek is ontstaan. Bij een gelakte vloer leidt dit niet direct tot problemen, maar bij een vloer met wax- of olieafwerking kunnen vuil en vloeistoffen eerder vlekken achterlaten.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus bij morsen of spatten is het altijd aanbevolen zo snel mogelijk actie te ondernemen. Bij waterschade is het raadzaam om een specialist in de schakelen om te onderzoeken wat de beste vervolgstappen zouden kunnen zijn. De tweede mogelijkheid is dat, in het geval je een gelakte vloer hebt met een glans lak, deze door intensief gebruik wat van haar glans is verloren. Om zo lang mogelijk de vloer te laten glanzen heeft Bruynzeel speciale onderhoudsmiddelen in het assortiment die precies zijn afgestemd op de houten vloeren van Bruynzeel. Als laatste mogelijkheid kunnen er gebruikssporen zijn ontstaan in de vorm van krassen of deukjes.

Jouw houten vloer als nieuw bij vlekken

Zijn er op uw geoliede vloer vlekken ontstaan door water, eten of andere afgevende middelen? In zo’n geval is het meestal goed om dit te verwijderen met speciale vloerzeep. Uitzondering hierop zijn bijtende zuren die in het hout zijn getrokken. Gelakte vloeren zijn over het algemeen het beste bestand tegen vlekken. Bij geoliede vloeren kan het weleens voorkomen met morsen dat het vocht in de vloer trekt waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus adviseren we altijd om zo snel mogelijk natte vlekken op te ruimen bij een houten vloer.

Mocht het toch zo zijn dat er een vlek is ontstaan in de vloer, dan kan je deze eventueel zelf, afhankelijk van de grootte en diepte van de vlek, verminderen met kleur- en onderhoudsolie. Lees voordat je de vlek gaat verwijderen goed de instructies op de verpakking van het onderhoudsproduct. Wrijf of boen dan altijd met de nerf mee. Daarna spoel je de behandelde plek met schoon water goed schoon. Het is belangrijk dat je de vloer daarna direct goed droogwrijft omdat ook dit water vlekken kan geven. Behandel de plek daarna met een beetje van de originele (kleur)olie. Mocht de vlek van dusdanige grootte zijn dat dit niet heeft geholpen, adviseren we natuurlijk graag over wat er eventueel gedaan kan worden om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

Jouw houten vloer als nieuw bij dofheid

Een vloer is er om op geleefd te worden. Dit leidt na verloop van tijd tot dofheid van de toplaag. Om de vloer op te frissen en er weer als nieuw uit te laten zien kan je de vloer behandelen met een speciale polish. Neem voor dit klusje even de tijd om goed de gebruiksaanwijzing door te nemen.

Eén van de grootste valkuilen is dat de polish niet zorgvuldig over de gehele vloer evenredig is aangebracht en/of ingeboend, waardoor er glansverschil ontstaat. De polish moet goed de tijd krijgen om te drogen, hierna zal je zien dat de vloer weer zijn glans heeft teruggekregen. Mocht dit niet voldoende zijn, en er dus een grotere onderhoudsbeurt noodzakelijk is, kan je contact met een van onze dealers opnemen. Zij helpen je graag

Houten vloer als nieuw bij krassen, slijtage of niet verwijderbare vlekken

Zijn de beschadigingen te diep of is de vloer zo dof geworden dat vuil niet goed meer te verwijderen is, dan is het tijd om de vloer opnieuw te schuren en deze een nieuwe beschermlaag te geven. Lees hier meer over op onze pagina ‘Wanneer moet je een houten vloer schuren?’

Voor het wegschuren van plaatselijke vlekken of slijtage is het niet altijd nodig om de hele vloer aan te pakken. Met een schuurpapiertje (met een lichte korrel) kunt u voorzichtig de beschadigde plank of plek opschuren. Doe dit echter altijd met de nerf mee. Daarna kan je de plek behandelen met een beetje originele (kleur)olie. Bij gelakte vloeren adviseren we dit echter niet, omdat olie een diepere impregnerende werking heeft dan lak, zie je bij olie soms verschillen tussen de behandelde plek en de rest van de vloer.

Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet ik mijn houten vloer onderhouden?
Onderhoud
Hoe kan ik de kleur van mijn parketvloer veranderen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer behandelen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer kleuren?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer schuren?
Onderhoud
Kan je een eiken vloer schuren en lakken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer plank vervangen?
Onderhoud
Een houten vloer schuren?
Onderhoud
Hoe kun je een houten vloer bijwerken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer een andere kleur geven?
Onderhoud
Een parketvloer kleuren
Onderhoud
Kan ik een parketvloer schuren en lakken?
Onderhoud
Wat kost een parketvloer schuren?
Onderhoud
Hoe vaak moet je een parketvloer schuren?
Onderhoud
Houten vloer met hond?
Onderhoud
Houten vloer waterdicht maken?
Onderhoud
Houten vloer ontvetten?
Onderhoud
Een houten vloer opknappen?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Hoe moet ik mijn houten vloeren onderhouden?
Onderhoud
Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud