Hoe kun je een houten vloer bijwerken?

Een houten vloer is een van de meest duurzame vloeren die er zijn. Ze gaan, mits correct onderhouden bijna een leven lang mee, en hout houdt, zolang het niet wordt verbrand en duurzaam wordt behandeld, CO2 uit onze lucht. Om de vloer ook lang mooi te houden is wat bedachtzaamheid nodig en af en toe een poetsbeurt. Voor het dagelijks onderhoud volstaat afnemen met een zachte vloerwisser of het gebruik van een stofzuiger met zachte borstel. Nat reinigen is eigenlijk helemaal niet nodig bij een houten vloer, sterker nodig, (schoonmaak)water kan intrekken en resulteren in vlekken.

Ook bij het morsen van eten, drinken of andere afgevende middelen wordt geadviseerd de vloer snel schoon en droog te poetsen voor dezelfde reden. We adviseren altijd speciale vloerzepen of andere onderhoudsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor houten vloeren; reguliere schoonmaakmiddelen kunnen zuren of andere bijtende middelen bevatten. Deze kunnen de kleur aantasten wat natuurlijk erg zonde zou zijn. Het belangrijkste bij vloerenonderhoud is dat de vloer zand- en vuilvrij blijft om krassen te voorkomen.

Deuken, vlekken en krasjes wegwerken

Krasjes en deuken voorkomen op houten vloeren, begint bij de voordeur. Met een paar goede deurmatten ben je het meeste inloopvuil al de baas. Draag binnenshuis sloffen of schoenen met zachte zolen, om schoenstrepen of putjes van (naald)hakken te voorkomen. Wanneer je ook al het schuivende meubilair nog voorziet van vilten doppen of schijfjes aan de onderzijde van de poten worden ook deuken en strepen verminderd. Om (water)vlekken tegen te gaan adviseren we om zo snel mogelijk bij het morsen van eten of vloeistoffen de vlek gelijk schoon te maken.

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er iets is misgegaan en de houten vloer beschadigd raakt. Ook is het heel normaal dat na verloop van tijd het oppervlak van houten vloeren wat dof wordt. Dit is een normaal gevolg van slijtage. Na hoeveel tijd slijtage optreedt is afhankelijk van de belasting en de intensiviteit van gebruik. Heeft de houten vloer bij jou thuis krassen, deuken, beschadigingen of slijtage opgelopen en je wilt de houten vloer deels of in zijn geheel bijwerken. Hoe doe je dat dan?

Een houten vloer deels bijwerken

Ai! Een vlek of kras… Je zou het kunnen proberen om de houten vloer deels bijwerken door de aangetaste plek voorzichtig op te schuren. Doe dit echter in etappes en met een lichte korrel zodat je goed zicht behoud over het resultaat. Na het schuren kan de vloer bijwerkt worden met de originele olie die bij de vloer hoort. Let wel, als de rest van de vloer niet goed is onderhouden met olie kan het voorkomen dat er een “vlek” ontstaat bij het gerenoveerde stuk. Dus er zit wel een risico verbonden aan dit traject. Gaat het om een echt diepe beschadiging, of om een vloer met een andere bescherming zoals lak bijvoorbeeld, en wil je een deel van het hout vervangen of wil je geen risico nemen? Neem dan contact met een van onze dealers op. Deels een vloer vervangen en het wegwerken van beschadigingen is een specialistische klus die onze dealers graag voor je uitvoeren.

Een houten vloer geheel bijwerken

Soms komt het weleens voor dat de vloer dof is geworden of geheel moet worden bijgewerkt. Afhankelijk van de afwerking, bijvoorbeeld olie, wax of lak, zijn er speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar. Weet je niet welke polish of vloerzeep het best bij uw kleur en type vloer past? Neem dan gerust contact met ons op voor passend advies. Wanneer de toplaag of de vloer zelf dusdanig beschadigd is dat vuil de vloer in kan dringen is het tijd voor een grondige aanpak. In dat geval is het verstandig de vloer bij te werken door deze te laten schuren en hem opnieuw te voorzien van een beschermlaag. Onze dealers helpen je hier ook graag bij.

Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet ik mijn houten vloer onderhouden?
Onderhoud
Hoe kan ik de kleur van mijn parketvloer veranderen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer behandelen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer kleuren?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer schuren?
Onderhoud
Kan je een eiken vloer schuren en lakken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer plank vervangen?
Onderhoud
Een houten vloer schuren?
Onderhoud
Hoe krijg je een houten vloer weer als nieuw?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer een andere kleur geven?
Onderhoud
Een parketvloer kleuren
Onderhoud
Kan ik een parketvloer schuren en lakken?
Onderhoud
Wat kost een parketvloer schuren?
Onderhoud
Hoe vaak moet je een parketvloer schuren?
Onderhoud
Houten vloer met hond?
Onderhoud
Houten vloer waterdicht maken?
Onderhoud
Houten vloer ontvetten?
Onderhoud
Een houten vloer opknappen?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Hoe moet ik mijn houten vloeren onderhouden?
Onderhoud
Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud