Hoe moet ik mijn houten vloeren onderhouden?

Heb je houten vloeren in je woning? Dan vragen deze om onderhoud. Afhankelijk van het soort vloer en de afwerking die je kiest kan dit bestaan uit boenen, waxen, olieën en lakken. En er zijn nog meer soorten onderhoud voor je vloer. We hebben het specifiek over houten vloeren. Meer weten over het onderhoud van je vloer en hoe je dit grondig aanpakt? Lees erover in dit nieuwe artikel.

Type vloeren

Allereerst moet je weten wat voor type vloer je hebt liggen. Is het laminaat, parket of een massief houten vloer. Verder moet je dit onderhoud helder hebben. Wil je de vloer in de was zetten? Met olie afwerken of lak toepassen, bekijk dan eerst de onderhoudsmiddelen van Bruynzeel.

Massief hout: Heb je een parketvloer van massief hout? Dan heb je een relatief duurzame vloer die lang meegaat. De massieve planken kunnen weliswaar tegen een stootje, maar krassen en deuken kunnen vooralsnog de vloer beschadigen. Zorg daarom voor een afwerking van olie, was of lak. Belangrijk: maak nooit schoon met (te) warm water en huis-tuin-en-keuken-reinigingsmiddelen. Hierdoor kun je doffe plekken op je vloer krijgen.

Parket: Dagelijks onderhoud aan een parketvloer kan gebeuren met een stofzuiger of bezem. Ook zijn er speciale parketborstels om vuil te verwijderen. Parket kun je zowel wassen, oliën of lakken. Waarvan lakken de meest duurzame, maar ook tijdrovende klus is. Olie en was zullen wel sneller slijten en laten geen slijtvaste laag achter. Gemorst eten of drinken dien je echter altijd zo snel mogelijk op te ruimen omdat dit in het parket kan trekken en vlekken achterlaat.

Laminaat: Laminaatvloeren kunnen niet geschuurd en gelakt of geolied worden. Zijn er beschadigingen aan je laminaat? Dan kun je deze net als bij parket of hout opvullen met een vulmiddel. Verder is zand voor laminaat een echte boosdoener. Leg daarom goede deurmatten in huis zodat er zo min mogelijk zand je woning binnenkomt. Laminaat kun je daarentegen wel makkelijk schoonmaken: vloeistoffen trekken niet snel in laminaat en met een niet te vochtige dweil kom je al een heel eind.

Onderhoudsproducten

Voor het onderhoud heb je kunnen lezen dat je over was of olie moet beschikken. Maar waar vind je die? Heb je een vloer van Bruynzeel gelegd, dan kun je de onderhoudsmiddelen ook bij een van de verkooppunten en dealers van Bruynzeel vinden. Ook als de vloeren niet van Bruynzeel zijn kun je deze producten goed gebruiken.

Tip: Ga je een Bruynzeel vloer kopen? Koop dan meteen het bijbehorende onderhoudsmiddel.Hoe moet ik mijn houten vloer onderhouden?
Onderhoud
Hoe kan ik de kleur van mijn parketvloer veranderen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer behandelen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer kleuren?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer schuren?
Onderhoud
Kan je een eiken vloer schuren en lakken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer plank vervangen?
Onderhoud
Een houten vloer schuren?
Onderhoud
Hoe krijg je een houten vloer weer als nieuw?
Onderhoud
Hoe kun je een houten vloer bijwerken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer een andere kleur geven?
Onderhoud
Een parketvloer kleuren
Onderhoud
Kan ik een parketvloer schuren en lakken?
Onderhoud
Wat kost een parketvloer schuren?
Onderhoud
Hoe vaak moet je een parketvloer schuren?
Onderhoud
Houten vloer met hond?
Onderhoud
Houten vloer waterdicht maken?
Onderhoud
Houten vloer ontvetten?
Onderhoud
Een houten vloer opknappen?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud