Kan ik een eiken vloer behandelen?

Eiken vloeren zijn een erg populaire keuze wanneer het neerkomt op houten vloeren. Het geeft een stijlvolle en robuuste afwerking aan elke ruimte. Er wordt als het ware een stukje natuur naar binnen gebracht. Het fijne van eiken vloeren is dat er meerdere afwerkingswijzen zijn, om de vloer zo te behandelen dat dit parket in vrijwel elk interieur toepasbaar is. Tevens wordt deze vloersoort in uiteenlopende kleuren aangeboden, dus er is voor ieder wat wils. Wanneer je kiest voor een behandelde vloer van Bruynzeel dan wordt deze fabrieksmatig behandeld.

Manieren om een eiken vloer te behandelen

Bij Bruynzeel passen we drie manieren toe om een eiken vloer te behandelen. Elke afwerking heeft zijn eigen unieke resultaat. Geschuurd hout zorgt voor rust, geborsteld hout zorgt voor karakter en verouderd eikenhout geeft het meest typerende authentieke houtgevoel. We lichten alle behandelingen kort uit:

Geschuurd

Een veelvoorkomende behandeling is schuren. Eikenhout wat geschuurd is wordt minder ruw en de opvallende houtnerf wordt weggewerkt. Op deze manier blijft er een rustig patroon over wat zorgt voor kalmte in een ruimte. Met zo’n rustige basis kan het interieur opvallender worden gemaakt. Een geschuurde eiken vloer voelt gladder aan de voeten omdat de oneven houtnerf is weggeschuurd. Als je van plan bent zelf je vloer opnieuw te schuren, dan raden wij dat af. Hiervoor heb je speciale schuurmachines en veel ervaring nodig zodat het oppervlak evenredig wordt afgeschuurd.

Geborsteld

Het borstelen van eikenhout heeft eigenlijk een tegenovergestelde werking dan schuren. Geborsteld eikenhout heeft meer structuur, zowel voor het oog als voor de aanraking. Bij het borstelen wordt het zachte gedeelte van de houtnerf uitgeborsteld waardoor er meer structuur ontstaat aan de oppervlakte. Deze bewerking is heel subtiel maar heeft een groot zichtbaar en voelbaar resultaat met een uniek karakter. Vooral met strijklicht komt de houttekening heel mooi tot uiting.

Verouderd

Verouderd hout geeft een authentiek karakter aan elke woning. Door de verouderde structuur van het eikenhout ontstaat een doorleefde vloer, alsof er al meerdere generaties over gelopen hebben en deze nog altijd trots en trouw als vloerbedekking dient. Het hout is puur, stijlvol versleten en een echte sfeermaker in elk interieur. Er worden lichte beschadigingen en kleurverschillen aangebracht op het hout, waardoor het zijn unieke uitstraling krijgt. Dit gebeurt in een soort cementmolen/trommel die ronddraait met een punthoekige objecten van hard plastic, rubber of ander materiaal, afhankelijk van hoe erg verouderd het hout moet worden. Een groot voordeel van deze behandeling is dat je minder voorzichtig hoeft te zijn. Eventuele beschadigingen aan de vloer vallen immers niet op.

Wil je jouw eiken vloer laten behandelen op een van de bovenstaande wijzen? Neem dan contact op met een van onze dealers. Wil je een houten vloer aanschaffen die vooraf behandeld is volgens de bewerking naar jouw keuze? Bekijk ons vloeren assortiment voor alle opties.

Terug naar vloeren algemeen

Hoe moet ik mijn houten vloer onderhouden?
Onderhoud
Hoe kan ik de kleur van mijn parketvloer veranderen?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer kleuren?
Onderhoud
Kan ik een eiken vloer schuren?
Onderhoud
Kan je een eiken vloer schuren en lakken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer plank vervangen?
Onderhoud
Een houten vloer schuren?
Onderhoud
Hoe krijg je een houten vloer weer als nieuw?
Onderhoud
Hoe kun je een houten vloer bijwerken?
Onderhoud
Kan ik een houten vloer een andere kleur geven?
Onderhoud
Een parketvloer kleuren
Onderhoud
Kan ik een parketvloer schuren en lakken?
Onderhoud
Wat kost een parketvloer schuren?
Onderhoud
Hoe vaak moet je een parketvloer schuren?
Onderhoud
Houten vloer met hond?
Onderhoud
Houten vloer waterdicht maken?
Onderhoud
Houten vloer ontvetten?
Onderhoud
Een houten vloer opknappen?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Waarom moet laminaat acclimatiseren?
Onderhoud
Hoe moet ik mijn houten vloeren onderhouden?
Onderhoud
Hoe pak ik vloerenonderhoud aan?
Onderhoud