Is laminaat geluiddempend?

Schoenen, rondrennende kinderen of meubels die in een kamer worden verschoven. Waar mensen leven is nu eenmaal geluid. Toch is het voorstelbaar dat, wanneer je bijvoorbeeld in een flat of appartement woont, je dit geluid niet per se de hele dag wil horen. Daarom zijn veel vloeren in dit soort woningen geluiddempend. Laminaat, waarop geluiden sowieso goed hoorbaar zijn, kan ook geluiddempend worden gemaakt. Hieronder vertellen wij je daar graag meer over.

De ondervloer

De ondervloer die onder het laminaat gelegd wordt, draagt in grote mate bij aan de geluiddempende eigenschap van de vloer. In de productspecificaties wordt dit altijd aangeven met decibel (db). Een laminaat dat 10db geluid weert is de standaard om aan te houden. Deze speciale ondervloeren zijn vaak los te koop en zijn praktisch niet meer dan een soort ‘mat’ waar je de laminaatpanelen vervolgens op bevestigd. Wil je een zeer goed geluidsisolerende vloer? Dan kun je het beste voor laminaat met een grote dikte kiezen. Ook de ondervloeren kunnen verschillende eigenschappen hebben. Zo bestaan er specifieke geluiddempende ondervloeren, maar ook ondervloeren die goed tegen vocht kunnen. Afhankelijk van de soort laminaat kun je een ondervloer ook gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

Makkelijk in onderhoud

Een alternatief voor laminaat is tapijt dat, afhankelijk van de dikte, geluid ook prima isoleert. Dit heeft echter een nadeel vergeleken met laminaat. Laminaat is makkelijker schoon te houden. Met een simpele dweil of bezem heb je het vuil grotendeels weer van de vloer verwijderd. Heb je kinderen? Dan zitten ongelukjes vaak in een klein hoekje en kan er zomaar wat vallen. Vlekken trekken makkelijk in een tapijt. In het geval van laminaat heb je daar geen last van.

Meer weten? Bekijk het assortiment

Laminaat is gelukkig een soort vloer die eenvoudig door de doe-het-zelver aan te leggen is. Hoewel het vervangen of aanpassen van een ondervloer vaak wat meer tijd vraagt, is een laminaatvloer zelf makkelijk aangelegd. Wil je meer weten over de soorten laminaat van Bruynzeel? Bekijk dan ons online assortiment. Onze producten koop je vervolgens bij een van de verkooppunten. Deze vind je verspreid door heel Nederland.

Terug naar vloeren algemeen

Wanneer kan ik op laminaat lopen?
Assortiment
Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?
Assortiment
Welke soorten laminaat heeft Bruynzeel?
Assortiment