Wat zijn de voor- en nadelen van een houten vloer?

Een houten vloer is voor veel mensen een droom. Een ruimte die voorzien is van zo’n mooie vloer heeft vaak een gezellige, knusse en warme uitstraling. Overweeg jij ook om een houten vloer in jouw woning te laten leggen of zit je nog met twijfels? Dan is het wellicht fijn om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wij helpen graag een handje, hieronder hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Wil je meer weten over onderhoud? Vraag het ons gerust!

 • Houten vloeren zijn duurzamer dan laminaat of PVC omdat echt hout Co2 vasthoudt. Pas als hout wordt verbrand wordt komt er Co2 vrij. Onze vloeren komen uit verantwoord beheerde bossen en zijn daarom een bewuste keuze.• Een ander voordeel van een houten vloer is dat het onderhoud eenvoudiger is dan dat de meesten denken. Naast de vloer zo nu en dan te oliën of te zepen (ligt eraan wat het onderhoudsadvies voorschrijft) is het voldoende om regelmatig te stofzuigen. Omdat het oppervlak glad is komt vuil makkelijk los en is het makkelijk op te zuigen. Dat maakt een houten vloer een stuk makkelijker en hygiënischer dan bijvoorbeeld tapijt.
 • De sfeer die je creëert met een houten vloer is tijdloos. Een ruimte wordt er gezellig, knus en warm van, waardoor je een prettig gevoel hebt in huis. Ze zijn eigenlijk nooit uit de mode geweest. De kleur daarentegen is wel iets wat licht varieert mettertijd. Een eikenhouten vloer kan echter meerdere keren worden gerenoveerd en voorzien van een andere kleur mocht je dit wensen.• Hout is een natuurproduct; elke plank is uniek. Dit zorgt ervoor dat er verschillende kleurgradaties in je vloer te vinden zijn: de ene boom neemt kleur anders op dan de andere boom. De kleur op jouw geleverde vloer kan er dus net wat anders uitzien dan hoe die op het monsterbord in de winkel er uitzag, maar natuurlijk kan je ervan uitgaan dat we de verschillen zo minimaal proberen te houden. Al met al, je kan er wel zeker van zijn dat elke plank uniek en persoonlijk is.
 • Houten vloeren kunnen prima in combinatie met vloerverwarming. In ons assortiment vind je varianten die hiervoor geschikt zijn. Hierin kunnen we je ook adviseren.
 • Nadelen van een houten vloer

  • Houten vloeren zijn vaak duurder dan tapijt of laminaatvloeren. Echter ook bij houten vloeren zijn prijzen enorm uiteenlopend op de markt; van fineerparket tot bombastische paneelvloeren die je soms in kastelen ziet. Let goed op of de prijs wordt aangeboden inclusief leggen en de bijbehorende ondervloeren of lijm zitten inbegrepen anders kom je nog voor verassingen te staan. Alle prijzen op de website van Bruynzeel zijn inclusief standaard ondervloer en lijm en geheel gelegd.
  • Hout is een natuurproduct, dus kleurverschillen komen voor.~• Het onderhoud lijkt lastig, maar eigenlijk is het tegendeel waar.

  Overweging

  Met deze lijst kan je de voor- en nadelen van een houten vloer naast elkaar leggen en tegen elkaar afwegen. De uiteindelijke keuze zal voor iedereen persoonlijk zijn, maar de meesten zijn overtuigd van de voordelen van de houten planken. De vloeren van Bruynzeel worden uitgevoerd in uiteenlopende kleuren en afwerkingen, dus er is voor ieder wat wils.

  Terug naar vloeren algemeen

  Kan ik een houten vloer in mijn keuken of badkamer leggen?
  Algemeen
  Is een houten vloer voor de woonkamer geschikt?
  Algemeen
  Een houten vloer of gietvloer?
  Algemeen
  Een eiken vloer in de white wash?
  Algemeen
  In welke richting moet je een houten vloer leggen?
  Algemeen
  Een houten vloer in keuken leggen?
  Algemeen
  Een houten vloer afdekken
  Algemeen
  Hoe moet je laminaat snijden?
  Algemeen
  Hoe laminaat afwerken bij de deur?
  Algemeen
  Hoe moet je laminaat doorleggen?
  Algemeen
  Hoe leg je laminaat?
  Algemeen
  Waarom folie onder laminaat?
  Algemeen
  Laminaat kopen: waar let je op?
  Algemeen
  Waarom een ondervloer onder laminaat?
  Algemeen
  Hoe creëer ik een klassieke look met parket?
  Algemeen
  Massieve vloer zelf leggen: hoe doe je dat?
  Algemeen