In welke richting moet je een houten vloer leggen?

Bruynzeel vloeren koop je altijd inclusief het laten leggen door Bruynzeel parketteurs. De vloer kan hierna direct worden belopen en is klaar voor jarenlang woonplezier. Wil je zelf een houten vloer leggen dan is het goed dat je de vraag ‘In welke richting moet je een houten vloer leggen’, stelt. Een mooie vloer staat of valt met een goede voorbereiding en jezelf informeren over hoe je te werk moet gaat. Welke richting je de vloer legt heeft namelijk veel effect op het eindresultaat.

Bij het vloeren leggen gaan we uit van lijnen. Vuistregel is dat je de vloer legt in de richting van de belangrijkste lichtbron, vaak is dit richting het raam of dubbele deuren naar buiten toe. Vloeren hebben een absorberende of reflecterende werking met de lichtval. Donkere vloeren absorberen het licht, lichte vloeren reflecteren het licht. Daarom is het vooral belangrijk om in eerste instantie uit te gaan van de lichtval. Daarnaast werk je vanuit een denkbeeldige lijn die loopt vanaf de hoofdtoegang van het vertrek. Als je de een strokenvloer hebt, wordt de ruimte optisch groter als je de vloerdelen in dezelfde richting als de lengte van de ruimte legt. In tegenstelling tot wat je in de eerste instantie zou denken wordt de kamer ruimtelijker ervaren. Zijn er meerdere mogelijkheden om uit te kiezen, kies dan voor de richting die het meest makkelijk uit te voeren is. Naast bovenstaande vuistregels kun je ervoor kiezen om gebruikt te maken van optische voordelen.

Vloeren leggen in smalle ruimten

Zoals eerdergenoemd, door in smalle ruimten de vloer in horizontale lijnen te leggen, evenredig met de lengte van de ruimte, lijkt de ruimte optisch breder. Wanneer je kiest voor smalle, maar hoge plinten met dezelfde kleur als de vloer een extra optisch trucje toe: het vloeroppervlak lijkt groter.

Vloeren leggen in korte ruimten

Bij korte ruimten werk je het best in de lengterichting. Hierdoor lijkt de ruimte langer. Ook kan je kiezen voor een diagonale legging, deze werkt eveneens goed in kleine ruimten maar is vaak geen populaire legging omdat het leggen vaak lastiger wordt ervaren en omdat de uitstraling smaakgevoelig is. Door te werken met diagonalen lijnen lijken de muren verder dan elkaar verwijderd dan ze in werkelijkheid zijn: de ruimte lijkt groter.

Terug naar vloeren algemeen

Kan ik een houten vloer in mijn keuken of badkamer leggen?
Algemeen
Wat zijn de voor- en nadelen van een houten vloer?
Algemeen
Is een houten vloer voor de woonkamer geschikt?
Algemeen
Een houten vloer of gietvloer?
Algemeen
Een eiken vloer in de white wash?
Algemeen
Een houten vloer in keuken leggen?
Algemeen
Een houten vloer afdekken
Algemeen
Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Hoe creëer ik een klassieke look met parket?
Algemeen
Massieve vloer zelf leggen: hoe doe je dat?
Algemeen