Massieve vloer zelf leggen: hoe doe je dat?

Met een massieve vloer wordt een vloer van massief houten planken bedoeld. Houtsoorten die vaak worden gebruikt zijn eiken, teak of (gekeurd tropisch) hardhout . Dit type vloer is een soort parket, alleen zijn de planken een stuk dikker. Een massief houten vloer is van een hoogwaardige en duurzame kwaliteit en daardoor vaak ook prijziger dan een parket- of laminaatvloer. Indien goed onderhouden gaat een massief houten vloer echter veel langer mee. Hieronder lees je tips om rekening mee te houden:

1. Vlakke ondergrond

Zorg allereerst voor een strakke ondergrond of basisvloer als je de vloerdelen legt. Kuiltjes, maar ook bulten of scheuren kunnen voor instabiliteit van je vloer zorgen. Heb je een betonnen basisvloer? Dan kun je dit oplossen met plamuur of cement. Heb je een houten basisvloer? Dan bestaan er speciale houtvullers. Haal ook oude plinten eerst weg voordat je je nieuwe vloer legt.

2. Ken de afmetingen

Voor vloeren geld dat je beter te veel dan te weinig planken kunt hebben om te leggen. Let wel op dat je toch de afmetingen van je kamer heel precies weet. Koop je nieuwe vloer nooit op de gok. Een ander belangrijke factor voor de hoeveelheid vloerpanelen is het legpatroon dat je aan wilt houden. Maak daarom altijd een plattegrond en bereken het aantal banen dat je wil gaan leggen. Een diagonale vloer vraagt bijvoorbeeld meer houten delen dan een horizontale vloer.

3. De vloer leggen

Ook massief houten vloerdelen hebben inkepingen waardoor je de planken ‘in’ elkaar kunt schuiven. Met een hamer en een speciale stut sla je de planken tegen elkaar vast. Voor meer stevigheid kun je de twee planken met lijm bestrijken. Maak je een rechte vloer? Werk zo door tot je bij een muur komt. Zaag dan de onderdelen van de plank af en start bij de volgende baan met deze stukken. Zo ontstaat er een bepaald patroon of metselverband in je vloer.

4. Ruimte aan de zijkant

Houten vloeren werken vrijwel altijd. Hiermee wordt bedoeld dat de vloeren uitzetten en inkrimpen door temperatuurverschillen. We raden het dan ook aan om altijd een ruimte aan de zijkant van je vloer open te laten, zodat de vloer kan uitzetten. Doe je dit niet, dan ontstaat het risico dat je vloer kromtrekt.

Meer weten?

Dit zijn natuurlijk tips. Bij onze producten vind je daarom altijd een handige gebruikshandleiding hoe je de vloer goed legt en wat je nodig hebt. Je koopt je nieuwe Bruynzeel vloer bij een van de vele verkooppunten door heel Nederland.


Terug naar vloeren algemeen

Kan ik een houten vloer in mijn keuken of badkamer leggen?
Algemeen
Wat zijn de voor- en nadelen van een houten vloer?
Algemeen
Is een houten vloer voor de woonkamer geschikt?
Algemeen
Een houten vloer of gietvloer?
Algemeen
Een eiken vloer in de white wash?
Algemeen
In welke richting moet je een houten vloer leggen?
Algemeen
Een houten vloer in keuken leggen?
Algemeen
Een houten vloer afdekken
Algemeen
Hoe moet je laminaat snijden?
Algemeen
Hoe laminaat afwerken bij de deur?
Algemeen
Hoe moet je laminaat doorleggen?
Algemeen
Hoe leg je laminaat?
Algemeen
Waarom folie onder laminaat?
Algemeen
Laminaat kopen: waar let je op?
Algemeen
Waarom een ondervloer onder laminaat?
Algemeen
Hoe creëer ik een klassieke look met parket?
Algemeen