Tips: zelf een wastafel monteren

In principe is al het sanitair dat Bruynzeel aanbiedt door een handige doe-het-zelver te monteren. Zo ook de wastafels uit ons assortiment. Met een handig montagesysteem heb je je nieuwe wastafels, leidingen en kranen binnen een paar uur gemonteerd. Ben je echter niet zo heel handig en kun je best wat hulp gebruiken bij de montage? Dan heb je zeker iets aan onderstaande tips. Er zijn een groot aantal soorten wastafels beschikbaar, maar in dit blog hebben we het over de losse variant (dus niet een wastafel die bovenop een badkamermeubel is bevestigd)

Meet voor je begint!

Voordat je je wastafel monteert: weet precies wat de beschikbare ruimte is voor je wastafel en in je badkamer. Ook de plek waar de syphon en afvoer moeten komen is daarbij belangrijk; niet is immers zo hinderlijk als een wastafel die verkeerd is gemonteerd. Hierdoor kun je de aansluiting met het leidingwerk missen.

Pas op met breken

Wastafels worden vaak in een standaarduitvoering geleverd. Het kan voorkomen dat je een model hebt waarbij de gaten voor de kranen nog niet ‘open’ zijn. Je moet in dat geval zelf met een hamertje deze gaten open tikken. Een uiterst secuur werkje waarbij het ook fout kan gaan. Vaak heb je met enkele kloppen een gat gemaakt dat je met een tang verder kunt verbreden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een papegaaitang waarmee je brokjes afknibbelt van de rand. Twijfel je of je dit zelf kunt doen? Schakel dan sowieso een professional in!

Het wegwerken van leidingwerk

Leidingwerk onder je wastafel kun je wegwerken. In eerste instantie door er granieten, marmeren of composiet zuilen overheen te plaatsen. Deze bedekken de installatieonderdelen van je wastafel. Als alternatief is ook een kast-model geschikt. Deze vind je inclusief wastafel bij een badkamermeubel.

Help! Ik ben mijn handleiding kwijtgeraakt

Ben je tussen het klussen door de handleiding van je wastafel, douchebak of kranen kwijtgeraakt? Geen probleem! In het online downloadcenter via onze website vind je per product de originele gebruiks- en montagehandleiding terug. Deze is gratis in PDF-bestand via onze site te downloaden en uit te printen.


Terug naar wastafels

Hoe kan ik een dubbele afvoer wastafel aan de afvoer in de wand koppelen?
Montage
Hoe bepaal ik welke soort afvoer het meest geschikt is?
Montage