Wat is graniet?


Bij het uitkiezen en samenstellen van meubels, de vloer of wandbedekking kan het soms verwarrend overkomen: al die verschillende kleur- en steensoorten. Graniet is een kleur en steensoort die vaak in één adem met sanitair, badkamers of toiletten wordt genoemd. Maar wat is graniet eigenlijk en hoe kun je deze steensoort het best toepassen in je meubilair, muren of andere badkamerproducten. Bruynzeel helpt je hierbij graag op weg.

Wat is graniet

De kracht van graniet

Graniet is net als basalt, marmer of kalksteen een steensoort die al eeuwenlang wordt gebruikt om mee te bouwen of te bestraten. Toch is graniet niet alleen buiten de deur te vinden. Als bikkelharde steensoort is het uitermate geschikt voor slijtvaste plaatsen binnenshuis. Aanrechtblokken maar ook wasbekkens of wastafelbladen kunnen uit graniet vervaardigd zijn. Graniet heeft een gespikkeld en redelijk tijdloos uiterlijk. Hoewel de steen van nature nogal ruw is, wordt het in een goed geslepen en gepolijste vorm toegepast binnenshuis.

Het verschil tussen graniet en andere steensoorten

Graniet wordt vaak verward met een andere steensoort basalt die er ogenschijnlijk iets van weg heeft. Beide soorten zijn stollingsgesteentes. Dit betekent dat graniet en basalt gevormd worden na vulkanische uitbarstingen. Om je de verdere geologische details te besparen is het grootste verschil tussen beide soorten dat basalt een stuk donkerder is dan graniet. Graniet weegt iets lichter en kan een gespikkeld grijze, beige of rode kleur hebben. Basalt is nagenoeg altijd donkergrijs. Graniet en basalt zijn knoertharde steensoorten die veel beter tegen een stootje kunnen, maar tegelijkertijd ook lastiger te bewerken zijn in tegenstelling tot marmer, kalk- of puimsteen.

Graniet in de badkamer

Graniet tref je dan ook aan in vlakke oppervlaktes terug zoals tafel- of werkbladen in keukens, badkamers of toiletten. Ook is het mogelijk om de kleur en het uiterlijk van graniet na te bootsen in verschillende soorten behang of steenstrips

Terug naar wastafels

Waar is een keramische wastafel van gemaakt?
Assortiment
Wat is gietmarmer?
Assortiment
Wat is solid surface?
Assortiment
Wat is een fonteinmeubel?
Assortiment
In welke kleuren zijn fonteinmeubelen verkrijgbaar?
Assortiment