Bij aanschaf en installatie van een nieuwe douchecabine heb je het mogelijk al eens voorbij zien komen: de waterdichtheid van de cabine. Een douchecabine moet, uiteraard, grotendeels waterdicht zijn zodat er geen douchewater in de badkamer sijpelt. Tegenwoordig zijn er verschillende gradaties in de waterdichtheid van materialen. Zo is er volledig waterdicht of spatwaterdicht. Maar hoe weet je wat geschikt is en wat het verschil tussen deze twee is? Hieronder geven wij antwoord op de vraag wat het verschil tussen spatwaterdichtheid en waterdicht betekent voor je douche.
Of een product wel of niet bestand is tegen stromen, druppels of grote hoeveelheden water wordt aangegeven met een zogenoemde IP-codering. De code bevat een nummeringssysteem oplopend van 0 tot en met 9. Een product met een IP-codering van 0 biedt geen bescherming tegen water en een product met code 9 is volledig water- en vochtdicht. In het geval van spatwater betekent dat een product ongeveer vijf minuten tegen water kan. Let wel op: spatwater is niet hetzelfde als regen of een douchestraal.
De deuren of wanden van een douchecabine zijn meestal waterdicht bij de verticale kanten, maar spatwaterdicht aan de onderzijde. Als je met de douche direct op de deur spuit, komt er geen water uit de verticale zijkanten. De onderzijde wordt meestal afgedicht met een profiel uit rubber waar bij en harde directe straal wel water doorheen komt, maar bij normaal gebruik geen spatwater. Probeer daarom de douchestraal niet op een doucheonderdeel dat spatwaterdicht is te richten. Anders ontstaan er lekkages rondom je douche.