Eiken lamelparket

Eiken lamelparket geeft een warme en huiselijke sfeer aan elke ruimte. Met name eikenhout wordt vaak gebruikt omdat deze soort zich makkelijk laat kleuren. Op deze manier is eikenhout hartstikke veelzijdig. Houten vloeren zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Houten vloeren zijn onder te verdelen in twee grote subcategorien: massieve vloeren en parketvloeren. Maar wat is eiken lamelparket nou eigenlijk?

Wat is eiken lamelparket?

Eiken lamelparket is een type vloer die erg populair is. Het heeft dezelfde uitstraling als een echte massieve eikenhouten vloer, maar het verschil zit verstopt in de opbouw. De plank van een eiken lamelparket vloer bestaat namelijk uit meerdere lagen. Massieve vloeren, zoals de naam deze al verklapt, is eigenlijk een massieve plank of massief blokpatroon. De tussenlaag is meestal gemaakt van mdf of triplex en enkel de bovenste zichtbare laag is van eikenhout. De onderste laag, die op de ondervloer wordt bevestigd, is meestal gemaakt van berken of populierenhout. Hierdoor is het van bovenaf niet te onderscheiden is van een massieve variant. Parket is een verzamelnaam van opgebouwde vloeren, lamelparket (soms ook wel systeemparket) heeft een toplaag van meestal 3-4 mm waardoor de vloer na enige tijd nog kan worden opgeschuurd en er weer zo goed als nieuw uitziet. Fineerparket is een type parket met een toplaag van 1-2 mm, deze variant kan dus niet worden opgeschuurd en is door de dunnere toplaag ook vaker goedkoper.

Een groot voordeel van deze vloer is het feit dat je aanzienlijk minder last hebt van werking bij temperatuurverschillen en wisselende luchtvochtigheden. Normaalgesproken gaat hout werken onder deze omstandigheden, waardoor het uitzet of krimpt. Hierdoor gaan vloeren piepen en kraken. Echter is er bij eiken lamelparket een trucje toegepast waardoor de werking minimaal is. Door de verschillende lagen overdwars op elkaar te verlijmen wordt deze werking tegen gegaan. De ene laag ligt in de breedterichting terwijl de andere in de lengterichting is geplaats. Zodra het gaat werken vangen de verschillende lagen elkaar dus op.

Lamelparket is vrijwel altijd fabrieksmatig afgewerkt met olie of lak. Dat is beter voor de duurzaamheid van het product doordat er in de fabriek met sterkere lakken en oliën wordt gewerkt. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met een bepaalde droogtijd: je kan gelijk over de vloer lopen zodra deze is gelegd. Dus naast dat fabrieksmatig afgewerkt lamelparket vaak een goedkopere optie is dan massieve vloerplanken, zitten er een hoop voordelen aan deze parketsoort.

Lamelparket eiken van Bruynzeel

Omdat de toplaag is gemaakt van eikenhout, lijkt dit eiken lamelparket in principe precies hetzelfde als een vloer die volledig van massief eikenhout is gemaakt. Het grootste verschil zit voornamelijk in de prijs. Omdat eiken lamelparket niet uit massief eikenhout bestaat, maar slechts een laagje, is het een stuk minder prijzig in de aanschaf. Daartegenover staat natuurlijk wel dat de duurzaamheid op de lange termijn niet te vergelijken is met die van de massieve variant. Lamelparket kan tevens niet oneindig geschuurd worden ter renovatie, omdat de toplaag maar dun is, terwijl een massieve eikenhouten vloer meerdere schuurbeurten en renovaties kan verdragen.

Interesse in deze vloer?

Ben jij ook overtuigd van de charmes van eiken lamelparket? Zie jij zo’n mooie vloer al helemaal liggen in jouw woning? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag over de mogelijkheden. Alle vloeren die je bij Bruynzeel koopt worden op professionele wijze voor je gelegd, zodat je lang kan genieten van jouw nieuwe lamelparket eiken vloer.

Eiken lamelparket visgraat
Eiken lamelparket

Eigen eiken