Milieuvriendelijk hout kopen
17 jun. 2017 - Vloeren

Milieuvriendelijk hout kopen

Bij de aanschaf van een houtproduct zoals een vloer of deur wil je natuurlijk een milieubewuste keuze maken. Hier kun je op verschillende manieren rekening mee houden; één van de simpelste manieren is het kopen van hout met een keurmerk. Het is bekend dat FSC en PEFC keurmerken garanderen dat hout (grotendeels) uit verantwoord beheerde bossen gerooid is. Maar wat houdt “verantwoord beheerd bos” precies in? Welke eisen worden gesteld aan FSC en PEFC goedgekeurd hout en waarin verschillen deze keurmerken van elkaar?

FSC keurmerk

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is onderverdeeld in verschillende keurmerken: FSC 100% , FSC mixed en FSC recycled. Deze FSC 100% en FSC mixed hebben allebei dezelfde standaarden voor bosbeheer, maar bij FSC 100% moeten deze standaarden gevolgd worden voor de volledige hoeveelheid hout in het product, terwijl bij FSC mixed deze standaarden voor minimaal 70% van het gebruikte hout gelden. FSC recycled heeft de voorwaarde dat het product voor minstens 85% uit gerecycled hout moet bestaan. Onze vloeren van Hollands hout en Bruynzeel deuren hebben bijvoorbeeld het FSC keurmerk, maar ook de magazines die we uitbrengen voor de verschillende productcategorieën worden gedrukt op FSC gecertificeerd papier.

PEFC hout

eisen aan fsc keurmerk

Een boseigenaar die FSC-gecertificeerd wil worden moet kunnen aantonen dat hij geen hout kapt in bossen met een hoge natuurwaarde of in kwetsbaar bosgebied. Ook mag hij geen hout kappen langs waterlopen en steile hellingen, omdat dit erosiegevaar kan veroorzaken. Wanneer je bomen langs een helling kapt, houden de boomwortels de grond niet meer vast en zal de grond sneller eroderen door heftige regenval of wind. Dit kan gevaarlijke situaties zoals modderstromen veroorzaken, en de natuur nog verder aantasten. Ook moet de boseigenaar na het kappen van bomen een herstelperiode inlassen zodat het bos weer kan aangroeien; er mag nooit meer gekapt worden dan dat er aangroeit. De boseigenaar moet ook aan sociale eisen voldoen: werknemers die in de boskap werken moeten voldoende betaald worden en onder verantwoorde omstandigheden kunnen werken. Hiermee wil FSC bereiken dat het, met name in arme gebieden, aantrekkelijker wordt om bij een gecertificeerd kapbedrijf te werken dan in de illegale houtkap.

PEFC keurmerk

PEFC is een afkorting voor Programme for Endorsement of Forest Certification. PEFC hanteert ruwweg dezelfde voorwaarden als FSC voor verantwoord bosbeheer, maar het verschil zit hem in de implementatie van deze voorwaarden. PEFC stemt de voorwaarden waaraan boseigenaren moeten voldoen af op de situatie van de regio waarin het bos zich bevindt. Betrokken organisaties toetsen of de eisen toereikend zijn voor een bepaald land en maken daarmee een nationale standaard. Zo kunnen de eisen voor een PEFC certificaat in het ene land dus anders zijn dan in het andere land. Natuurlijk moet deze nationale standaard ook wel voldoen aan een internationale norm. PEFC hoopt op deze manier een standaard te stellen die past bij de cultuur van dat land en op lange termijn haalbaar blijft. Deuren van Bruynzeel hebben het PEFC keurmerk.

Hollands hout vloer

Verantwoord met hout omgaan

Bovenop het kiezen voor hout met een keurmerk zijn er nog andere dingen om te overwegen bij het uitzoeken van een houtproduct. Zorg ervoor dat het houtproduct zo lang mogelijk mee gaat en dus minder snel vervangen hoeft te worden: dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Let er bijvoorbeeld op dat je een houtsoort kiest die past bij de omgeving of klus waarvoor je het gebruikt. Gebruik buitenshuis hardere houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken, aangezien er buiten meer slijtage ontstaat waardoor een zachtere houtsoort sneller zou beschadigen. Ook periodiek onderhoud is belangrijk om je hout langer goed te houden, zodat het minder vaak vervangen hoeft te worden. Onderhoud je vloer goed en schilder je deur regelmatig om die te beschermen tegen waterschade—kies daarbij wel voor een milieuvriendelijke verf!

Wil je meer weten over hoe je vanuit je huis beter om kunt gaan met het milieu én tegelijk geld kunt besparen? Lees dan ook ons blog over milieuvriendelijk schoonmaken in de badkamer.

Bronnen:
milieucentraal.nl
keurmerken.mileucentraal.nl
pefcenfsc.nl