Morgen, op 14 maart vindt de nationale viering van Boomfeestdag 2018 plaats. Al voor de 62e keer wordt onder feestelijke begeleiding een groot aantal bomen aangeplant door kinderen uit heel Nederland zodat ze bewust worden van het belang van bos- en natuurbehoud. Dit jaar is de keuze voor de gemeente waarin de nationale viering mag plaatsvinden gevallen op Oldambt in Groningen.
Bron: Boomfeestdag.nl
In 1919 vond de eerste plant-actie plaats die vergelijkbaar is met de activiteiten van Boomfeestdag zoals wij dit nu kennen. Het Kasteel Doorwerth, een waterburcht in Gelderland, werd voorzien van nieuwe beukenbomen. Enkele honderden leerlingen van verschillende lagere scholen in Arnhem hebben hieraan meegewerkt. Helaas is er van deze rij bomen nog maar een enkele stronk overgebleven.
In 1956 is het landelijke comité voor Boomfeestdag opgericht door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, directie Staatsbosbeheer. Deze oprichting vloeide voort uit een oproep van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Het onoordeelkundige ontbossen wat leidde tot erosie en schade aan de natuur was een zorgelijke activiteit die in vele landen plaatsvond. Het antwoord hierop zou liggen in het onderwijzen van jonge kinderen over het belang van duurzaam bosbeheer en natuur op een feestelijke manier. Zo is Boomfeestdag geboren.
Sinds 1957 wordt Boomfeestdag
jaarlijks georganiseerd om jonge kinderen bewust te maken van het belang van
bos- en natuurbehoud, waarbij het uiteindelijke doel is dat ieder kind in
Nederland een boom heeft geplant. In heel Nederland doen er jaarlijks ruim 100.000
kinderen mee in zo’n driekwart van alle gemeenten. In totaal zijn er dus ruim
10 miljoen bomen en struiken geplant sinds 1957. Hiermee staat de viering in de
top 20 van de grootste landelijke evenementen.
Dit jaar zullen er in de gemeente
Oldambt zo’n 30 verschillende boomsoorten geplant worden. Hierbij wordt extra
aandacht besteed aan de vervanging van essenbomen. Dit in verband met de
essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte, die de afgelopen jaren flink
heeft huisgehouden in het bos. Zo’n 80% van alle essen in Nederland zijn
aangetast met deze schimmel, wat flinke invloed heeft op onder andere de
houtopbrengsten van Staatsbosbeheer. Vanwege de positieve invloed van de
Boomfeestdag op het behoud van de natuur wordt het evenement nog altijd
mogelijk gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer.
Ook bij Bruynzeel dragen we ons steentje bij aan bosbehoud en werken we samen met Staatsbosbeheer door middel van onze vloeren gemaakt van Hollands Hout. Hollands Hout is een lokaal product afkomstig uit Nederlandse bossen die op duurzame wijze beheerd worden door Staatsbosbeheer. Het frequent oogsten van volwassen bomen geeft de jonge bomen ruimte om te groeien. Jonge bomen groeien vaak te dicht op elkaar waardoor ze concurreren om licht en voedingsstoffen. Wanneer het te druk wordt, zullen de jonge bomen uitgedund worden zodat de mooiste bomen de beste kans krijgen. Rechte bomen zorgen voor mooie planken en kwaliteitshout. Bomen waarbij de takken pas hoog in de boom ontspruiten, zorgen ervoor dat er weinig noesten in het hout zitten. Op deze manier zijn de vloeren van Hollands Hout dus niet alleen duurzaam en verantwoord, maar ook van hoge kwaliteit.
Ben
je nieuwsgierig op wat voor manieren we bij Bruynzeel nog meer bijdragen aan
duurzaamheid? Kijk dan ook eens op onze blog over het kopen van milieuvriendelijk hout.