Vijf badkamerweetjes
08 apr. 2018 - Sanitair

Vijf badkamerweetjes

De badkamer is de ruimte waarin we allemaal de dag beginnen- of afsluiten. ’s Ochtends vroeg of juist laat in de avond; de kans is groot dat je niet stilstaat bij je omgeving wanneer je in de badkamer staat. Neem tijdens een lange douche eens de tijd om je aandacht te richten op de badkamer: denk bijvoorbeeld eens over de geschiedenis van de badkamer of de extreme mogelijkheden van de douchecabine. Hieronder een paar weetjes om jouw shower thoughts op gang te helpen.

Badderen in de middeleeuwen

Over hydrotherapie gesproken: je wist vast wel dat middeleeuws Europa niet echt bekend staat om de goede hygiëne van die tijd. Maar weet je ook de reden hiervan? Eén van de redenen was dat er in de 14e eeuw werd gedacht dat de pest werd overgedragen door de neus, mond en huidporiën. Het weken in een bad zou je extra vatbaar voor de pest kunnen maken, dus de volgende 300 jaar zou bijna niemand nog een bad nemen.

De eerste douchecabine

De eerste douches werden gebruikt door de oude Grieken die via aquaducten een waterstroom door een badhuis geleidden en via een riool weer afvoerden. De eerste versie van de modernere douche werd in 1822 door William Feetham gepatenteerd. Deze vroege douche werd aangedreven met een handpomp en werd algauw populair omdat hierbij minder water werd verbruikt dan bij een ligbad. Dit betekende dat de bedienden minder water af en aan hoefden te dragen.

megadouche

De grootste douche ter wereld was 30.48 meter lang, 12.19 meter breed en 3.04 meter hoog. De douche was gemaakt door shampoofabrikant PertPlus in Amerika in 2009. Terwijl ze deze douche presenteerden voor het Guinness Book of World Records, is tegelijk het record verbroken voor de meeste mensen die tegelijk douchen (145 mensen).

Psycho shower

Foto: Psycho (1960)

de beroemdste douche

Je kent hem vast wel: de bekende douchescène in het Hitchcock meesterwerk Psycho. In dit moordtafereel worden 78 verschillende camera setups en 52 cuts gebruikt—en dat voor een scène van slechts 45 seconden lang! Maar wist je ook dat de volledige film in het teken staat van deze ene scène? Hitchcock gaf aan een visie te hebben van een moordpartij in de badkuip, en heeft de rest van de film om dit beeld heen gebouwd. In de rest van de film wordt veelvuldig gebruik gemaakt van foreshadowing en toespelingen op de beroemde scène door bijvoorbeeld douchekoppen in de achtergrond van shots te gebruiken.

de meest luxueuse douche

Hou jij wel van een luxe badkamer? De duurste douche ter wereld kost je zo’n € 83.000,- en is uitgerust met verschillende gadgets. De douchecabine is uitgerust met 18 douchekoppen die zijn verdeeld over 6 zones: boven het hoofd, de schouders, bovenzijde van de torso, onderzijde van de torso, bovenzijde van de benen en onderzijde van de benen. Iedere zone is apart te bedienen op waterkracht en temperatuur. Ook zijn er verschillende voorgeprogrammeerde sequenties die de waterstroom en warmte afwisselen voor een krachtige hydrotherapie.

Bronnen:
bfi.org.uk
janeaustensworld.wordpress.com
luxuo.comluxuo.comluxuo.com
recordsetter.com
telegraph.co.uk