Milieuvriendelijk schoonmaken
12 jan. 2017 - Sanitair

Milieuvriendelijk schoonmaken

Tegenwoordig bestaat er voor elk soort oppervlakte in huis wel een speciaal ontwikkeld schoonmaakmiddel; speciale tegel- en voegenreinigers voor in de badkamer of kalkreinigers uitsluitend bedoeld voor kranen en douchekoppen. Er zijn echter ook wat middeltjes en trucjes die vrijwel voor elke ruimte in het huis toepasbaar zijn zonder dat je je hoeft in te lezen in ingewikkelde bijsluiters. Dit scheelt niet alleen in opbergruimte en in de portemonnee, maar met deze drie tips ben je ook nog eens milieuvriendelijker bezig!

1. Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een goede ontvetter, kalk- en roestbestrijder. Ook kan je dit middel gebruiken om hout – zoals tuinmeubelen of houten eettafels – schoon te poetsen als je het combineert met olie. Schoonmaakazijn kun je tevens gebruiken als wasverzachter, onkruidbestrijder en tapijtreiniger. En naast dit alles is schoonmaakazijn hartstikke goedkoop in vergelijking met soortgelijke producten. Schoonmaakazijn is een natuureigen wondermiddel: chemisch gezien bestaat schoonmaakazijn uit 8 tot 15% azijnzuur en water, ontzettend natuurlijk dus!

Wasbak ronde kom

2. Soda

Net zoals schoonmaakazijn is Soda een goedkope oplossing dat al jarenlang wordt gebruikt in het huishouden. Soda is in feite een fijn natriumcarbonaat dat ook in de natuur voorkomt als het mineraal genaamd Nahcoliet. Het gebruik van soortgelijke mineralen als schoonmaakmiddel stamt zelfs uit het tijdperk van de Egyptenaren, die het middel wonnen aan de rivierbedden van de Nijl. Net zoals bij het gebruik van elk product, is het milieuvriendelijker als het met mate wordt gebruikt. Gooi een schepje in een emmer lauw water en je kan het gebruiken als allesreiniger en als wasmiddel. Het middel werkt ontvettend en is geurbestrijdend. Dit wondermiddel kun je ten slotte ook nog gebruiken om wonden mee schoon te maken en insecten af te schrikken.


3.Heet of koud/lauw water?

Een groot aantal professionele schoonmakers zweren bij het gebruik van lauw tot koud water. Wat zijn de voordelen daarvan? Als water wordt verwarmd door de verbranding van fossiele brandstoffen is dit natuurlijk an sich niet milieuvriendelijk, maar er zijn nog een aantal andere voordelen aan het gebruik van koud/lauw water. In sommige schoonmaakproducten zit alcohol om bacteriën te doden en streeploos op te drogen.
Deze alcohol verdampt bij heet water (soms al vanaf 60º) waardoor je de oppervlakte minder ‘schoon’ achterlaat en dus vaker zou moeten gaan poetsen. Producttechnisch zitten er geen voordelen aan het gebruik van heet water bij de meeste schoonmaakmiddelen, met uitzondering van afwasmiddel of als heet water wordt geadviseerd op de bijsluiter. Daarnaast is het is een fabel dat je oppervlakte veel langer nat zou blijven als je koud water gebruikt in plaats van heet water. Dit is voor het merendeel afhankelijk van de temperatuur van het oppervlak en niet van het water. Daarnaast kan heet water de poriën op je handen doen openstaan waardoor het vuil van het waswater makkelijk huidirritaties kan veroorzaken. Lauw of koud water dus! Naast schoonmaken zijn er nog meer manieren om milieuvriendelijker in je badkamer bezig te zijn.