Verhuizen en verbouwen kan behoorlijk stressvol zijn; er ligt een hele waslijst aan keuzes die gemaakt moeten worden voor je klaar. De hele ruimte compleet strippen en opnieuw alles opbouwen en indelen of wil je graag renoveren? Wat is het budget? En wat is er allemaal mogelijk? Er zijn natuurlijk een aantal technische beperkingen waar je rekening mee moet houden bij het verbouwen van een badkamer, terwijl andere keuzes geheel naar eigen comfort en smaak zijn. Een nieuwe badkamer moet er komen, maar hoe begin je eigenlijk met zoiets? We helpen je graag een handje op weg met de voorbereiding van jouw project met de onderstaande vijf tips.
Persoonlijke wensen bepalen voor een groot gedeelte de inrichting van een badkamer. Het bepalen van de sanitair-voorzieningen is één vraagdeel, maar hoe zit het met comfort? De volgende vragen kunnen je al een stuk verder helpen met het bepalen van jouw comforteisen: wordt het een douche of toch liever een bad? Of misschien beide? Ga je voor duurzaamheid? Dan kun je denken aan waterbesparende oplossingen. Tegels hoeven niet koud te zijn, elektrische vloerverwarming zorgt voor een warme vloer in de badkamer. Spiegels hoeven niet te beslaan, hiervoor zijn speciale verwarmde spiegels ontwikkeld waardoor je altijd goed in de spiegel kan kijken.
De gezinssamenstelling bepaalt of er veel of weinig opbergruimte nodig is. Een spiegelkast of hoge kast biedt misschien wel een uitkomst. Als er meerdere gezinsleden in de rij staan in de ochtend voor een plekje bij de kraan kun je denken aan een wastafel met een dubbele kom. Met het inventariseren van de wensen en behoeften van jouw huishouden kom je al snel een stukje dichterbij de badkamer die aansluit op jouw dagelijkse leven.
Bij het realiseren van wensen kun je soms tegen technische vraagstukken aanlopen. Een voorbeeld daarvan is een gelijkvloerse douche waarbij de afvoer op de juiste hoogte gebracht moet worden of een toilet dat niet verplaatst kan worden. Om je wensen niet te laten beperken door deze elementen is het handig om een plattegrond op maat en technisch plan op te stellen. Voor het juiste advies en realisatie kan een sanitair-specialist of erkende installateur je daarbij helpen. Zij kunnen een optimale indeling ontwikkelen waarbij wensen worden vertaald in een optimale indeling binnen je mogelijkheden.
Nadat het technische plan is ontworpen, moet je bepalen welke stijl het beste bij jou past. Het is belangrijk dat de inrichting één geheel wordt. Een goede balans tussen sanitair, tegels, en accessoires maken de badkamer tot een eenheid. Ga je voor een moderne design badkamer of toch een klassieke badkamer? Het is handig om een moodboard – of bord op Pinterest – te maken zodat je je aan dit concept kan blijven vasthouden bij het bepalen van de juiste keuzes.
Licht is natuurlijk een functioneel onderdeel maar kan tevens ook mooie details van de badkamer accentueren. Een lichtplan helpt je de puntjes op de i te zetten bij jouw project. Denk hierbij aan:
- Functionele verlichting bij spiegel of spiegelkast;
- Sfeerverlichting zoals spotjes in een nis, wandlampen of verlichting onder een bad;
- Basisverlichting: door spotjes in het plafond te verwerken krijg je de mooiste verdeling van licht;
- Met een dimmer maak je van basisverlichting sfeerverlichting;
- Vergeet vooral niet bij het maken van een lichtplan ook aan spiegelverwarming, wandcontactdozen en schakelaars te denken