Maak je eigen badmat van kurk
27 dec. 2016 - Sanitair

Maak je eigen badmat van kurk

Kerst is geweest en Oud en Nieuw staat voor de deur. Grote kans dat je met vrienden of familie hebt genoten van de vrije dagen en lekker hebt gegeten samen. Dan is er ook een grote kans dat daarbij wat flessen wijn zijn opengetrokken en straks met Oud en Nieuw nog een keer. Wacht met het weggooien van de kurken! Je kunt hartstikke leuke dingen doen met kurk, zoals het maken van deze badmat. Hoe? Dat lees je hier!

Natuurlijk product

Kurk is een natuurlijk product met veel gunstige, natuureigen eigenschappen. Het is een product dat al duizenden jaren in gebruik is bij de mens. Egyptenaren gebruikten kurk bijvoorbeeld om visnetten lichter te maken. Kurk is water- en hittebestendig, het werkt isolerend, het materiaal kan gerecycled worden, kurk is licht in gewicht en geluidsbestendig. Kurk zoals wij het kennen is eigenlijk de schors van de kurkeik. Wist je dat de kurkeik de enige boom is waarvan je de schors kan verwijderen zonder dat de boom sterft? Omdat het materiaal waterafstotend is, kun je hier perfect een badmat van maken. Lees hieronder de stappen voor het maken van je eigen badmat van kurk!

Badmat van kurk

Stap 1: Halveer de kurken met een scherp mes

Snij de kurken in de lengte door met een scherp mesje, zoals bijvoorbeeld een zakmes. Pas wel op dat je niet in je vingers snijdt! Het handigst is – als je kurken aan het verzamelen bent – om kurken uit te zoeken die even groot en even dik zijn, dat scheelt wat gepuzzel bij het assembleren van de badmat later.

Stap 2: Lijm de kurken aan de snijzijde op een lademat met antislip

Zorg hierbij wel dat de lademat uitkomt met de kurken. Leg de halve kurken in de volgorde zoals jij het mooi vindt en meet daarna de uiteindelijke grootte op. Knip de lademat precies op deze grootte uit, waarmee je ervoor zorgt dat je nooit kurken tekort komt of dat je teveel kurken hebt. Het soort lijm is natuurlijk ook belangrijk, want deze moet waterbestendig zijn en goed kunnen hechten aan zowel de lademat als aan het kurk. Je kunt hierbij gebruik maken van een warm lijmpistool of vloeibare alleslijm gebruiken.

Stap 3: Laten drogen en klaar voor gebruik!

Bekijk het advies op de bijsluiter van de lijm om na te gaan hoe lang de badmat uiteindelijk moet drogen. Afhankelijk van het type lijm dat je gebruikt kan dat verschillen. Hierna is de badmat helemaal klaar voor gebruik!

Bron: Craftynest