Waarom komen de beste ideeën altijd onder de douche?
16 sep. 2017 - Sanitair

Waarom komen de beste ideeën altijd onder de douche?

De zomer komt langzaam ten einde en het herfstweer slaat weer toe. Nadat we allemaal natgeregend en uitgewaaid zijn door de herfstige stormen buiten is het altijd fijn om onder een hete douche te stappen. Uitgebreid douchen is echter niet alleen goed om je te wassen en op te warmen, het is ook nog eens supergoed voor je creativiteit. Uit onderzoek is gebleken dat 72% van de mensen creatieve ideeën krijgen terwijl ze onder de douche staan. Mensen gaven in dit onderzoek zelfs aan dat zij meer creatieve inspiratie vinden terwijl ze thuis staan te douchen dan wanneer ze op hun werk zijn. Is het jou ooit opgevallen dat je tijdens het douchen ontzettend veel nadenkt over dingen? Dit is niet omdat het douchen saai is, maar omdat je hersenen onbewust in standje TURBO staan! Lees hieronder hoe dat komt.

Lector douchecabine

dopamine

Tijdens momenten van ontspanning komt er in je hersenen dopamine vrij. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, luisteren naar muziek of het nemen van een douche. Uit MRI-scans is gebleken dat tijdens momenten van ontspanning de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit, actief worden. Wanneer je ontspannen bent is het makkelijker je aandacht naar binnen te richten en daarbij observaties te maken en verbanden te leggen… En uiteindelijk dus een fantastisch idee te krijgen. Denk eens aan hoe Isaac Newton zijn idee voor de theorie over zwaartekracht kreeg. Wat was Newton aan het doen toen de beroemde appel op zijn hoofd landde? Hij zat onder een boom… Te relaxen. Als douchekoppen toen al uitgevonden waren had hij misschien onder de douche gestaan tijdens zijn beroemde eureka-moment. En over eureka gesproken: waar was Archimedes toen hij “Eureka” riep na zijn beroemde ontdekking? Precies-- in bad.
Cadiza badmeubel

isolatie douchecabine

Ook de isolatie die een douchecabine biedt kan je helpen om oplossingen te vinden of op ideeën te brengen. Tijdens een douche zijn er over het algemeen geen andere mensen in de buurt die je gedachteproces analyseren of beoordelen, wat meer vrijheid geeft tot ongestoord brainstormen. Je wordt niet gestoord door afleidingen van buitenaf, maar bent op hetzelfde moment wel afgeleid van het probleem. Je neemt afstand van het issue waardoor je onderbewustzijn een oplossing kan zoeken.

creatiever na douchen

Ontspanning en isolatie zijn dus de belangrijkste redenen dat zoveel mensen zich creatiever voelen tijdens, en na een uitgebreide douche. Zit je dus vast op een probleem of wacht je op een grote creatieve doorbraak? Forceer je gedachteproces dan niet langer en sluit je even op in je douchecabine. Zorg dat je de vruchten die je brainstormsessie heeft afgeworpen niet vergeet, en leg een wateroplosbare stift klaar in je badkamer. Hiermee kun je op je zijwand of deur aantekeningen maken van je beste ideeën. Zo spoelen jouw ideeën nooit meer samen met het water weg door het doucheputje..

Bronnen:
inc.com
businessinsider.com